Tidigare riksdagsledamoten och V-ledaren Lars Ohly. Foto: TT

Lars Ohly: ”Jag nämns i me too-kampanjen”

Uppdaterad
Publicerad

I en debattext i Svenska Dagbladet avslöjar Lars Ohly, tidigare riksdagsledamot och partiledare för Vänsterpartiet, att han blivit omnämnd och polisanmäld i samband med me too-kampanjen.
”Jag har all anledning att fundera över mitt agerande”, skriver Ohly.

Debattexten är skriven av Ohly själv, och publicerades av Svenska Dagbladet sent på torsdagskvällen. I den avslöjar han att han omnämnts i samband med kampanjen #metoo, och även polisanmälts av en kvinna som han ska ha kränkt sexuellt.

”Jag är en av de män som nämns i vittnesmål i samband med #metoo-kampanjen och jag har till och med blivit polisanmäld. Nu är jag inte rädd för att något jag gjort är brottsligt i lagens mening, men det är inte poängen. Poängen är i stället att inse att varje kvinna som nu beskriver hur de utsatts för oaccep­tabla beteenden har rätt till sin historia”, skriver Ohly.

”Gjorde bort mig helt enkelt”

Lars Ohly skriver att han redan den aktuella kvällen bad kvinnan om ursäkt via sms, och uppmanar nu män att hörsamma kvinnors berättelser och rannsaka sig själva.

”Jag gjorde bort mig helt enkelt, gjorde dig obekväm och satte dig i en situation som du aldrig borde ha hamnat i. Jag är verkligen ledsen för det men kan inte annat än ångra mig och be om förlåtelse”, löd delar av Ohlys ursäkt till kvinnan.

”Den ursäkten bör alla män som någon gång begränsat en kvinnas frihet genom sitt agerande skriva under på. Det handlar om att inse vikten av samtycke. Om de berättelser vi nu hör ska leda till varaktig förändring måste vi inse vår egen del i de patriarkala mönster som präglar hela vårt samhälle. Vi är både våra värderingar och våra handlingar”, fortsätter Ohly i artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer