Anna-Moa Vanki. Foto: SVT

Läsare: ”Man borde värna om journalistiken”

Publicerad

Ute i landet reagerar nu lokaltidningarnas läsare på uppgiften om att mediekoncernen Mittmedia kan komma att ta till drastiska besparingar och bland annat sparka tre av fyra av sina journalister.

Anna-Moa Vanki i Falun ser med oro på beskedet.

– Jag tycker det är otroligt tråkigt. Det är en utveckling som finns runt om i hela Sverige, att den tryckta papperstidningen försvinner mer och mer. Att just journalistiken som så yrkesroll och det fria ordet det försvinner, det är otroligt sorgligt. 

”Journalistiken blir mer populistisk”

Hon tror att förändringar av det slaget kommer att påverka den lokala journalistiken mycket negativt.

– Den kommer att bli mer populistiskt och kanske mindre nyanserad. Man tar inte ställning på samma sätt. Och det är ju vad allting går ut på. Journalistiken är ju den tredje statsmakten, den borde man värna om mer. Jag tror man tappar perspektiv på vad man en gång stridit för.

– Lokaljournalistiken betyder medvetenhet om vad som händer, inom politiken, inom kultur. Den har en stor betydelse för mig som jobbar inom kultur, att kunna belysa mitt arbete. 

”Är beroende av tidningen”

Marianne Eriksson i Västerås anser sig vara beroende av sin lokaltidning. 

– Ja det är jag, att läsa till frukost. 

Ett alternativ med gratistidning och färre utgivningsdagar, så som utmålats av det påstådda förlaget, ger hon inte mycket för.

– Det blir säkert mycket fler annonser, eftersom annonsörerna får vara med att betala för att driva tidningen. Nej, det är väl något lurt bakom. Det är väl besparingar, och det drabbar säkert många. Jag tycker det är synd att tidningarna försvinner, att alla läser på nätet. Till slut kommer inga tidningar alls.

”Vill ha den till kaffet”

I Gävle reagerar Inger Thorell med dysterhet på ett möjligt framtida scenario utan lokaltidning. 

– Det skulle jag sakna jättemycket. Jag tycker det är bra med en papperstidning. Du vill sitta och läsa den och dricka kaffe på morgonen. Jag vill ha det så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.