För att locka fler att vilja jobba inom socialtjänsten så är det viktigt att lyfta vilka fördelar som finns, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande för fackförbundet Vision. Foto: TT

Lättare att rekrytera till socialtjänsten – snart slut med inhyrd personal

Uppdaterad
Publicerad

Personalsituationen inom socialtjänsten är på väg att stabiliseras, enligt en enkät bland landets socialchefer. Det har blivit lite lättare att rekrytera socialsekreterare och biståndshandläggare, samtidigt som behovet av inhyrd personal minskat.

– Vi ser en svag ljusning men läget är fortfarande väldigt skört. Vi behöver fortsätta med de goda insatser och helhetsgrepp som nu tagits i landet för att förbättra socialtjänsten, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande för fackförbundet Vision, som årligen sammanfattar läget inom socialtjänsten i en rapport.

Kommunerna har fortfarande mycket svårt att rekrytera socialsekreterare och biståndshandläggare, särskilt för att arbeta med barn och unga. Samtidigt finns en positiv trend i årets rapport, då fler socialchefer beskriver rekryteringsläget som “ätt” eller “i balans” än under förra året. 

85 procent anlitar konsulter

En stor del av landets socialchefer, 85 procent, uppger att de anlitat konsulter under det senaste året för att klara personalförsörjningen, främst till tjänster som socialsekreterare för barn och unga.

LÄS MER: Kortare arbetstid ska stärka socialsekreterare i Enköping

Dock uppger en klar majoritet av socialcheferna att behovet av att anlita konsulter redan upphört, eller kommer upphöra innan årets slut, vilket Veronica Magnusson välkomnar.

– Kostnaderna för inhyrd personal är väldigt höga i relation till att ha egen anställd personal, så därför är det positivt och ger en bättre kontroll över den ekonomiska situationen för landets kommuner.

”Vi behöver engagerad personal”

För att locka fler att vilja jobba inom socialtjänsten så är det viktigt att lyfta vilka fördelar som finns, säger Veronica Magnusson.

LÄS MER: Socialsekreterare – brist i nio av tolv kommuner

– Det är jätteviktigt att belysa att det här är jobb som många som har dem tycker är fantastiska och meningsfulla och är stolta över. Får man bara förutsättningar att göra sitt jobb är detta absolut attraktiva yrken där vi verkligen behöver engagerad personal, säger hon.

Totalt skickades Visions enkät till 389 personer. 55 procent svarade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.