Lättare få förlängd sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

För lindrigt sjuka, vars sjukdomstillstånd kan förvärras av arbete, öppnas nu nya möjligheter att få förlängd sjukpenning.

Det kan bli resultatet efter en vägledande dom från Högsta förvaltningsdomstolen, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Försäkringskassan har tidigare tolkat lagtexten som att bara personer som lider av livshotande sjukdomar, som hjärtinfarkt eller stroke, har rätt till förlängd sjukpenning efter 550 dagar. Andra har fått avslag.

Myndigheten har motiverat sina beslut genom att hänvisa till en formulering i förarbetena till lagen. Men domstolen påpekar att det i själva lagen inte anges att sjukdomen måste vara svår. Det räcker med att det finns en risk för allvarlig försämring vid en återgång i arbete.

-Det är väldigt bra att vi får ett så tydligt svar, säger Försäkringskassans chefsjurist Eva Nordqvist till Ekot.

Inte bara personer med livshotande sjukdomar har rätt till förlängd sjukpenning – det slås fast i domen . Det räcker med att sjukdomen riskerar att förvärras i och med att man börjar arbeta.

Domen rör en man som under tre och ett halvt år var sjukskriven för höftledsförslitning. I december 2010 genomgick han en operation där höftleden byttes ut. Under rehabiliteringen nådde han maxgränsen för att få så kallad förlängd sjukpenning och Försäkringskassan sade nej till ytterligare utbetalningar. Detta trots att komplikationer hade uppstått och behandlade läkare avrådde från återgång i arbete eftersom tillståndet då riskerade att förvärras.

Hur många som berörs av domen har Försäkringskassan ingen uppskattning på. Men det rör sig inte om några mängder. Förhållandevis få som är sjukskrivna så längre som 550 dagar begär fortsatt sjukpenning.

-Det finns flera andra vägar för dem som haft sjukpenning så länge, en del får kanske sjukersättning och det finns andra grunder också som man kan få fortsatt ersättning på, säger Nordqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.