Foto: TT

Lättare för allergiker att gå på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Alla som serverar oförpackad mat, som restauranger och kaféer, måste från och med i dag kunna redogöra för om maten innehåller någon av 14 utpekade allergener som kan orsaka allergiska reaktioner hos gästerna. Det enligt ett nytt EU-direktiv.

17 miljoner européer är allergiska mot mat i någon form. Att få klart besked om vad maten innehåller kan innebära skillnaden mellan liv och död. Därför gäller från och med den 13 december nya regler för livsmedel inom hela EU.

– Det kommer att bli lättare för många som har matallergi att gå ut och äta, säger Maritha Sedvallson som är ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

Lagen innebär också, som tidigare, att all färdigförpackad mat ska ha information om innehållet i maten. Men från och med nu ska de bli tydligare och de 14 allergenen på EU:s lista, som är de som oftast orsakar kraftiga allergiska reaktioner, ska synas bättre på ingrediensförteckningen.

Den som säljer oförpackad mat på kaféer och restauranger är skyldig att veta om ingredienser som till exempel ägg, jordnötter, vete eller mjölk ingår. Och redogöra för det skriftligt eller muntligt. Men Allergiförbundet är ändå inte helt nöjda.

– Vi vill att restaurangerna ska gå ett steg längre och skapa rutiner för att informera gästerna om allt som finns i maten. Inte enbart de 14 vanligaste allergenen, säger Maritha Sedvallson.

Reglerna gäller också mat som köps över disk i butik eller hämtmat från en restaurang.

Lista över de 14 aktuella allergenerna:

  • Spannmål som innehåller gluten, dvs. vete, råg, korn, havre, spelt, khorasanvete eller och produkter därav t.ex. vetestärkelse
  • Kräftdjur och produkter därav
  • Ägg och produkter därav, till exempel lysosym
  • Fisk och produkter därav, till exempel fiskolja
  • Jordnötter och produkter framställda därav
  • Sojabönor och produkter därav, till exempel lecitin
  • Mjölk och produkter därav (inklusive laktos)
  • Nötter såsom mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt /Queenslandsnöt, samt produkter därav
  • Selleri och produkter framställda därav
  • Senap och produkter framställda därav
  • Sesamfrön och produkter framställda därav
  • Svaveldioxid och sulfit som överstiger en viss halt
  • Lupin och produkter framställda därav
  • Blötdjur och produkter framställda därav

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.