Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Johan Carlsson från Folkhälsomyndigheten om de goda nyheterna till vaccinerade äldre.

Lättnader för äldre som fått två vaccindoser: ”Får krama barnbarnen”

Uppdaterad
Publicerad

En ljusning i tunneln är här för äldre på särskilda boenden som är fullvaccinerade – nu får de nämligen träffa barnbarnen. Lättnaderna gäller dock bara den här gruppen.

Äldre som bor på särskilda boenden har varit extra utsatta för covid-19, men tack vare vaccinationerna har både smittan och antal dödsfall gått ned. 7 av 10 på de särskilda boendena har nu fått två doser vaccin, vilket gör att vissa restriktioner kan lättas.

– Det är med stor glädje som jag kan säga att vaccinationerna av dem med störst behov av vaccin har haft effekt. Folkhälsomyndigheten bedömer i dag att det går att säga till alla som är fullvaccinerade på särskilda boenden att det går bra att låta åtminstone delar av livet återgå till det normala, säger Johan Carlsson på dagens presskonferens och fortsätter:

– Det går bra att träffa symtomfria anhöriga. Den som är fullt vaccinerad kan krama sina barn och barnbarnen igen.

Nytt avtal med Moderna

Samtidigt poängterar Johan Carlsson att de lättade restriktionerna bara gäller vaccinerade på äldreboenden.

– För alla andra gäller samma regler som nu, det vill jag vara väldigt noggrann med, säger han.

Samtidigt berättade socialminister Lena Hallengren att regeringen har tecknat ett nytt avtal med Moderna och därmed kommer att få ytterligare 3,6 miljoner doser vaccin under andra halvåret 2021. Samtidigt är missnöjet stort med de företag som inte klarat att hålla sina utlovade leveranser.

– Så här kan det inte gå till, säger Lena Hallengren på pressträfen.

”Är helt oacceptabelt”

I dag kunde SVT Nyheter Väst avslöja att de som gått före i vaccinkön i Västra Götaland får sin andra dos – på bekostnad av gamla och sjuka personer i riskgrupp. Detta trots att man kan vänta i flera veckor med den andra dosen.

De som gått förbi kön har varit bland annat chefer och personal inom vården som fått doser som annars hade gått till spillo.

– Jag tycker inte att det är rätt att man går före i kön. Det är helt oacceptabelt. Hur man sedan hanterar situationen där någon har fått en dos för att ändå se till att nyttja doserna tror jag varje region behöver svara på. Men i grund och botten handlar detta om att prioritetsordningen i första ordning ska följas, säger Lena Hallengren.

Hittills har 454 996 personer fått första dosen vaccin. Av dessa har 235 275 även fått den andra dosen.

Under en senare presskonferens hänvisade Anders Tegnell till en israelisk studie som visar att vaccin ger ett mycket gott skydd mot covid-19.

Se hela presskonferensen med socialministern, FHM och vaccinsamordnaren här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet