Ahmed Osman säger att han kommer att DO-anmäla både skolan och läraren. Foto: Privat

Läxa innehöll kränkande ord – sonen var tvungen att göra läxan

Uppdaterad
Publicerad

När Ahmed Osmans 10-årige son fick sin läxa med glosor protesterade han direkt. Bland ord som vargen och knivarna fanns ett nedsättande ord.

– Jag trodde först att det var ett skämt, säger sonens pappa.

När Ahmed Osmans son kom hem från skolan i veckan lämnade han över sitt papper med glosor till sina föräldrar. Bland glosorna fanns ordet ”negern”.

– Vi kontaktade läraren. Istället för en ursäkt argumenterade hon för att hon använt ordet.

– Hon sa också att ingen annan förälder hade reagerat.

”Måste göra läxan”

När eleven ifrågasatte sin hemläxa fick han svaret att han överdrev och att han kunde stryka över ordet om han ville. Om han inte gjorde läxan skulle det påverka hans betyg negativt, enligt Ahmed Osman.

Efter att föräldrarna visat sitt missnöje tog läraren sonen åt sidan. Han förklarade att ordet var rasistiskt, enligt pappan.

– Hon fortsatte att argumentera för ordet. Hon sa att Astrid Lindgren använt ordet i sina böcker och att kokosboll också kallats för det.

– Min son blev jätteledsen och i dag har han valt att stanna hemma från skolan. Vi har sagt att han inte behöver göra sin läxa.

Vill motverka diskriminering

Skolan har en uttalad policy om att arbeta för att motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. På skolans sajt står att alla vuxna på skolan har ansvar för att eleverna ska känna sig trygga under skoldagen.

– Det känns som ett skämt. Hur arbetar man emot kränkning när det här är acceptabelt i klassrummet?

”Jag är arg”

Ahmed Osman säger att han kommer att DO-anmäla både skolan och läraren för att ha använt det kränkande ordet.

– Jag är arg. Jag vill uppmärksamma att uttrycket fortfarande används i skolan.

SVT Nyheter söker skolan för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.