Foto: TT

Led-lampor kan minska världens klimatutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Ett byte av världens glödlampor till energieffektiva led-lampor skulle kunna spara energi som motsvarar hela Tysklands klimatutsläpp förklarade energiminister Ibrahim Baylan. Ett bra förslag, men inte tillräckligt menar meteorologen och föreläsaren Martin Hedberg i Gomorron Sverige.

Sveriges energiminister Ibrahim Baylan presenterade i går en global utmaning för att få fler att byta ut sina glödlampor till mer energieffektiva led-lampor. En global omställning som han menar skulle spara motsvarande hela Tysklands klimatutsläpp, ungefär 250 kolkraftverks totala energiframställning.

Meteorologen och föreläsaren Martin Hedberg tycker att det låter som en bra idé, även om denna beräkning är gjord på ett enormt byte av glödlampor.

– Det handlar ju om att byta ut ett par tiotals miljarder glödlampor för att detta skulle ske, berättar han.

Glödlamporna utfasade i EU

En övergång från de äldre så kallade Volfram-lamporna till mer klimatsmarta alternativ är inget nytt förslag. Alla EU-länder har sedan 2008 fasat ut användandet av de äldre glödlamporna till fördel för nya lågenergilampor. En övergång som skall vara färdig senast till 2016. Men nu föreslås alltså att man byter ut det gamla alternativet till just led-lampor.

– Led-lamporna drar mellan en femtedel och en tiondel av vad de gamla lamporna drar, förklarar Martin Hedberg.

Stor inverkan på energianvändningen

En övergång från de gamla glödlamporna till led-lampor menar meteorologen och föreläsaren Martin Hedberg inte alls skulle ha en obetydlig inverkan på vårt energianvändande.

– Belysning är ungefär 5 procent av vår energianvändning, säger han. Så skulle man kunna minska detta med ungefär en femtedel genom att byta ut en stor del av alla lampor så kan det göra en ganska stor del, fortsätter Martin Hedberg. 

Trots att det både är mer ekonomiskt och mer miljövänligt med led-lampor så har det funnits många som menat att de nyare modellerna inte riktigt kan stå sig i konkurrens med de äldre Volfram-lamporna.

– Argumenten om att de tar lång tid på sig att tändas och att det blir ett blått kallt ljus stämmer inte, ingenjörerna har fixat det här, säger Martin Hedberg. Om du upplever lamporna så, måste du ha köpt gamla led-lampor, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.