Foto: SVT

Ledamot helt frånvarande från riksdagen – kan få 5,5 miljoner i lön och riksdagspension

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare sverigedemokraten Margareta Larsson kvitterar ut fullt arvode från riksdagen, trots att hon inte har varit på jobbet sedan i höstas. Hon driver istället en egen massagesalong. Om hon behåller sin riksdagsplats fram till valet 2018 kan hon därefter få riksdagspension fram till 65-årsdagen. Som mest kan hon få ut 5,5 miljoner kronor utan att visa sig i riksdagshuset.

SVT Nyheter träffar Margareta Larsson i den nyöppnade massagesalongen utanför Stockholm. För att få göra en intervju kräver hon att vi bokar och genomför en massage på salongen.

Efter massagen bekräftar hon att hon tänker sitta kvar i riksdagen fram till valet.

– Ja, jag tänker ju sitta kvar, jag har ambitionen att sitta kvar. Och finns möjligheten så gör jag det.

Men det betyder ju att du får betalt för att inte jobba ända fram till 65?

– Ja, du ser hur det är, säger Margareta Larsson.

Får fullt riksdagsarvode

I slutet av september 2015 året valde Margareta Larsson att lämna Sverigedemokraterna i protest mot gruppledaren Mattias Karlssons och partisekreteraren Richard Jomshofs sätt att styra partiet under partiledaren Jimmie Åkessons sjukskrivning.

Hon har fortsatt som politisk vilde, men har inte varit på jobbet i riksdagen sedan dess. Trots det får hon fullt riksdagsarvode, 62.400 kronor i månaden, vilket Aftonbladet avslöjade igår. Och samtidigt har hon alltså öppnat en massagesalong inriktad på den traditionella indiska ayurvediska läkekonsten.

Tar pengarna för att må bättre

Hon berättar att hon har genomgått en stor livskris, att hon ”har varit på botten och tagit sig upp” och nu passar på att använda de pengar hon kan få ut för att må bättre, genom att kunna ägna sig fullt ut åt ayurvediska behandlingar.

Men hon har valt att inte sjukskriva sig för i den så kallade ersättningslagen finns inga krav om att en riksdagsledamot måste arbeta i riksdagen för att få lön.

– Det finns inget i reglerna som innebär att man måste delta i ett visst antal voteringar eller närvara vid ett visst antal kammarsammanträden för att få det här arvodet, säger Thomas Larue, chef för riksdagens ledamotsadministration, till SVT Nyheter.

– Man är folkvald och får det arvodet oberoende hur aktiv man är i riksdagen. Om väljarna inte är nöjda med vad ledamoten uträttar får de välja någon annan i nästa riksdagsval.

Kan få 5,5 miljoner

Margareta Larsson kan, helt enligt reglerna, behålla sin riksdagsplats fram till valdagen 2018. Eftersom hon valdes in i riksdagen i valet 2010 kommer hon då att ha rätt till full inkomstgaranti, en slags pension, fram till den månad hon fyller 65 år.

– Det betyder att man får 80 procent av riksdagsarvodet under det första året. Ifall man har varit riksdagsledamot i åtta år får man 44 procent för år två och fram till 65-årsdagen, säger Thomas Larue.

Om Margareta Larsson väljer att utnyttja systemet fullt ut kan hon under de 13 år hon har kvar till 65-årsdagen kvittera ut sammanlagt 5,5 miljoner kronor före skatt.

Hur kan du motivera att du ska få ut så mycket pengar ända tills du är 65?

– Jag motiverar det inte, säger Margareta Larsson.

Du tar dem bara?

– Ja.

Men är det rätt?

– Det kan man väl tycka att det inte är. Det är väl systemet som det är fel på.

Fast det kan ju vara dig det är fel på också?

– Jag passar ju på naturligtvis, det finns ju människor som passar på och utnyttjar ett system som ger de här möjligheterna.

– Jag står för vad jag gör. Jag tar fullt ansvar för vad jag gör och jag tänker inte försköna på något vis eller bortförklara på nåt sätt. Jag har ju sagt att det är förkastligt och jag förstår att många blir upprörda, säger Margareta Larsson.

Inkomstgaranti för riksdagsledamöter

Sedan maj 2014 finns det två system för avgångsförmåner och inkomstgaranti för riksdagsledamöter, ett nytt system och ett gammalt.

Det nya systemet gäller för de ledamöter som valdes in vid valet 2014 eller senare. Det gamla systemet gäller för dem som suttit i riksdagen tidigare och som blev omvalda 2014. Margareta Larsson får ersättnig enligt det gamla systemet.

Under det första året sedan ledamoten slutat i riksdagen är inkomstgarantin 80 procent enligt det gamla systemet. Från och med det andra året reduceras garantin beroende på antalet år i riksdagen. 

Som mest uppgår garantin till 66 procent av det så kallade garantiunderlaget och det efter tolv års tjänstgöring.

”Inkomstgarantin baseras på ett garantiunderlag som är beräknat på ledamotsarvodet och eventuella tilläggsarvoden ledamoten haft vid avgången”, skriver riksdagen i sin beskrivning av systemet.

”Syftet med inkomstgarantin är att skapa en ekonomisk trygghet för den omställningssituation som uppstår då ledamoten lämnar riksdagen Den är inte avsedd som en varaktig försörjning”, heter det vidare.

”Om den före detta ledamoten har andra inkomster minskar garantibeloppet enligt vissa regler”, står det också.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.