Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Ledamöter förnekar information om lagbrott

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg har uppgett att myndighetens styrelse informerades om att myndigheten brutit mot lagen. Men flera styrelseledamöter som SVT Nyheter talat med förnekar att de skulle ha fått någon sådan information.

Enligt Säkerhetspolisens förundersökning, som SVT Nyheter tagit del av, intygade Rolf Annerberg i september 2015 för Transportstyrelsens internrevisorer att styrelsen informerats om avsteg från tre lagar: personuppgiftslagen PUL, offentlighets- och sekretesslagen OSL samt säkerhetsskyddslagen.

”Rolf svarade att styrelsen blivit väl informerad av GD i inledningen av styrelsemötet i augusti”, heter det.

IT-skandalen

LÄS MER: Transportstyrelsens ordförande kände till lagbrott

Men flera styrelseledamöter förnekar att de skulle ha fått någon information om avstegen.

– Det har jag absolut inte fått, säger styrelseledamoten Andrea Femrell.

LÄS MER: Alla svenska körkortsfoton läckte till Tjeckien

Inga minnen

Inte heller ledamoten Mikael Ahlberg eller den facklige representanten Jonas Malmstig säger sig ha fått någon information om att myndigheten gjort avsteg från lagen.

– Jag har ingen minnesbild av det nej, säger Jonas Malmstig som representerar den fackliga organisationen SACO-S i styrelsen.

LÄS MER: SVT Nyheter avslöjar dataupphandling

SVT Nyheter har även talat med styrelseledamoten Johan Trouvé som inte heller han säger sig ha fått någon information, men som inte kom med i styrelsen förrän 2016.

SVT Nyheter söker både styrelsens ordförande Rolf Annerberg och ansvarig minister Anna Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet