Se intervjun med Richard Hatchett: ”Det är en enorm utmaning”. Foto: SVT/EPA/TT

Hör experten om coronavaccinet: Kan ta 12 till 18 månader

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinexperten Richard Hatchett leder arbetet med att ta fram ett vaccin som ska stoppa coronaviruset. I SVT:s Skavlan berättar han om framstegen.

– Vi kan troligen leverera vaccin i större skala inom 12 till 18 månader.

Coronaviruset fortsätter att spridas och arbetet med att ta fram ett vaccin pågår för fullt.

Richard Hatchett är vaccinexpert och vd för Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), en organisation som utvecklar vaccin mot epidemier.

Coronapandemin

”Kommer bli dyrt”

I Skavlan berättar han om jakten på ett vaccin mot coronaviruset.

– Det är en enorm utmaning att utveckla vaccinen, göra de kliniska testerna och försöka möjliggöra tillverkningen av stora mängder doser, säger Richard Hatchett och fortsätter:

– Vi vill säkerställa att folk i riskgrupperna får de första doserna så att de skyddas så snabbt som möjligt. Men det kommer att kosta mycket pengar. Kanske två miljarder dollar (19 miljarder kronor, reds anm).

Se intervjun med Richard Hatchett i klippet ovan. Skavlan sänds fredag den 13 mars och går att se på SVT Play från klockan 17:00 på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet