Centerledaren Annie Lööf under gårdagens presskonferens. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledarsidor på bägge sidor kritiska till regeringsuppgörelse

Publicerad

Socialdemokraterna betalar ett högt pris för att behålla makten, samtidigt som överenskommelsen med Centern och Liberalerna har splittrat Alliansen. Ledarsidor till både höger och vänster är mestadels kritiska till regeringsuppgörelsen.

Det Centern drivit igenom kommer att vara irreversibelt eftersom ett intakt borgerligt block inte längre existerar. Det skriver oberoende moderata Svenska Dagbladet. Överenskommelsen innebär också en seger för Socialdemokratin och Stefan Löfven, som nu uppnått det viktiga målet att splittra Alliansen: ”Även om S-folket lydigt grät krokodiltårar när uppgörelsen blev känd, är det få av dem som förordar att S-partiet i stället går i opposition. Makten är ändå makten”.

SvD pekar också ut SD som en vinnare: ”Utan SD:s närvaro hade sannolikt Alliansen överlevt. Centerpartiet väljer att ge dem den segerpokalen”. Samtidigt kan borgerliga glädjas åt en del goda liberala reformer, men det blir ”inte lika liberal politik som vad en enad allians hade kunnat åstadkomma”.

”Usel fördelningspolitik”

Oberoende socialdemokratiska Aftonbladet är också skeptisk, men förstås från ett annat perspektiv. Priset för S är högt eftersom eftergifterna till C och L är så stora. ”Fördelningspolitiken i detta är usel”, skriver tidningen och nämner förslagen om uppluckrad arbetsrätt, slopad värnskatt, urholkad a-kassa och dyrare hyresrätter. ”Mer åt de som har mest”, sammanfattar man politiken.

Oberoende liberala Dagens Nyheter är däremot positiva och anser att Lööfs vägval var det enda möjliga, och att detta är den lösning tidningens ledarsida förutspått och argumenterat för.

”Bättre än alternativen”

”Om Lööf hade valt Kristersson skulle hon fått Åkesson på köpet. Det var aldrig tänkbart”, skriver DN och nämner reformer kring arbetsrätt och hyresmarknad, inget stopp för vinster i välfärdsföretag, och slopad flyttskatt som sakpolitiska framgångar i liberal rikting. Samtidigt bör regeringslösningen tas emot med lättnad snarare än entusiasm: ”Det är med denna nygamla Löfvenministär som med den svenska sommaren. Den blir nog inte toppen, man blir säkert besviken, den riskerar att bli kortlivad. Men den är ändå mindre svåruthärdlig än alternativen”.

Oberoende liberala Göteborgs-Posten skriver att regeringslösningen sannolikt blir ”något bättre” än den tidigare Löfven-regeringen, men den blir ändå bara näst bäst. GP varnar också för att denna regering knappast blir särskilt handlingskraftig eftersom det tvärtemot vad som sägs inte är någon lösning i mitten, utan ”en spretig konstellation med dramatiska skillnader i ideologi, vars förmåga att åstadkomma avgörande systemförändringar torde vara mycket små”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer