Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur kan Magdalena Andersson toppa sitt lag? Hör Jonna Sima och Göran Greider lista sina ministerkandidater. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ledarskribenterna siar: Kommunalråd, Juholt och rikspolischefen kan bli nya S-toppar

Uppdaterad
Publicerad

När Magdalena Andersson (S) ska forma sitt ministerlag är den största frågan vem som tar över hennes jobb på finansdepartementet.

– Det blir en väldigt speciell situation för den som blir det -  den får en person över sig som varit finansminister under så lång tid, säger S-märkte debattören Göran Greider.

Rockader i regeringen är att vänta när Magdalena Andersson tar över efter Stefan Löfven på Socialdemokraternas kongress i veckan. Jonna Sima, ledarskribent på Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk) och S-märkte debattören Göran Greider tror båda att Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) har en god chans att få en ministerpost.

Det skulle i så fall vara en statsrådspost med koppling till hennes erfarenheter av integrationsfrågan.

– Integrationen är en ödesfråga. På något sätt måste en socialdemokratisk regering markera att man vet något om de problemen, säger Greider.

Sima tror att nuvarande rikspolischefen och tidigare Säpo-chefen Anders Thornberg är en möjlig kandidat till inrikesministerposten.

– Jag tycker att han låter som en socialdemokrat och pratar om vikten av förebyggande åtgärder mot gängkriminaliteten. Jag tror han skulle vara utmärkt där, säger Sima.

Socialdemokraternas kongress inleds onsdag 3 november 14.00 och pågår fram till söndag 7 november 13.00.

I klippet kan du se mer om vilka som S-toppar som sitter löst och vilka nya namn som kan tänkas ta plats i Anderssons regering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer