Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör anledningarna till Leif Pagrotskys optimism. Foto: SVT

Leif Pagrotsky: Så skiljer sig det ekonomiska läget från krisen på 90-talet

Uppdaterad
Publicerad

Före detta näringsministern Leif Pagrotsky (S) tror inte att vi är på väg mot någon svår ekonomisk kris. I alla fall inte jämfört med finanskrisen på 90-talet, med hög arbetslöshet och statsfinansiella problem, säger han i SVT:s Min sanning.   

– I dag är det precis tvärt om, vi har Europas starkaste sysselsättning. Och vi har jättestora överskott till de offentliga finanserna.

Hög inflation och höga räntor har präglat 2022 och det ekonomiska läget för hushållen har försvårats med flera ökade kostnader.    

Leif Pagrotsky har suttit på flera olika ministerposter, däribland som näringsminister. I slutet av finanskrisen på 90-talet utnämndes han till statssekreterare för Finansdepartementet.  

Pagrotsky tror inte att Sverige kommer att hamna i en lika djup kris nu. Det säger han i SVT:s Min sanning. Han menar att vi har ett helt annat finansiellt läge och “muskler” att hantera tuffa situationer, jämfört med på 90-talet.

Se hela avsnittet av Min sanning finns på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.