• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Foto: TT/SVT

Leijonborg: Han har uppenbarligen felbedömt ärendet

För bara en vecka sedan visade Karolinska Institutets styrelse sitt förtroende för Anders Hamsten. Men nu välkomnar styrelsens ordförande Hamstens avgång. – Helt korrekt att han avgår, säger Lars Leijonborg till SVT Nyheter.

På lördagsmorgonen meddelade Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten att han ställer sin plats till förfogande. Ett besked som välkomnas av KI:s ordförande Lars Leijonborg.

– Jag har respekt för hans beslut. Jag anser uppenbarligen att han felbedömt det här ärendet. Det har han förnekat fram till i dag. Men nu säger han det själv och därmed är det helt korrekt att han avgår.

Förra veckan visade styrelsen sitt förtroende för Hamsten och Leijonborg sa då att han skulle fortsätta som rektor medan utredningen av Macchiarini-ärendet pågick.

– Om han har gjort så här grava felbedömningar som han nu själv tycker så skulle han fått avgå efter granskningen ändå, säger Leijonborg.

Extern granskning

Hela skandalen kring Karolinska institutet och stjärnkirurgen Paolo Macchiarini kommer nu granskas av bland annat den före detta näringsministern Sten Heckscher och det finns flera frågor som kommer att behöva besvaras.

– Många undrar naturligtvis hur man kan göra sådana här felbedömningar men det är bara att erkänna att bedragare ibland lyckas ta sig in i sådana här system även om det egentligen inte borde kunna ske, säger Leijonborg.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet