Visa alla (2)
Visa alla (2)

Lekplatsbygget blev en dödsfälla

Uppdaterad
Publicerad

Enorma mängder sten och jord fanns på taket. Sent på fredagskvällen hade 51 dödsoffer hittats efter raset i Lettlands huvudstad Riga. Många saknas ännu.

Exakt vad som orsakade att taket rasade in och begravde stormarknaden Maximas kunder är fortfarande oklart. Men nu klarnar bilden över hur mycket som fanns ovanpå taket då det gav vika.

En ny bild visar hur en lekplats håller på att färdigställas, ett par dagar före olyckan.

Bilden visar också stora mängder sten, och en plantering med jord och buskar. SVT:s reporter på plats berättar att det regnat de senaste dagarna och att den stora mängden jord ska ha varit extra tung på grund av regnet.

På en annan bild, tagen från samma position efter olyckan kan man tydligt se att det bland annat är själva lekplatsen, med all sand och sten som rasat genom taket.

Uppgifter om larm innan raset

Jens Hoffmann, företagare som arbetar i området, berättar för SVT Nyheter att han de senaste veckorna sett många stora och tungt lastade säckar lyftas upp på taket till stormarknad.

– Också folk som jobbade med bygget reagerade och sa att det inte såg bra ut, säger han.

Enligt Jens Hoffmann gick ett larm i byggnaden ett par timmar innan raset, och delar av stormarknaden evakuerades, men samtidigt släpptes folk in i resten av huset. De uppgifterna har dock inte bekräftats.

Problem med byggkrav

Byggnaden ska ha fått ett arkitekturpris när den stod klar 2011, men problem med konstruktionen har framkommit.

– Det står klart att det har varit problem med att uppfylla byggkraven, säger inrikesminister Rihards Koslovskis.

Kedjan Maxima har livsmedelshallar på flera ställen i Riga. Enligt en talesman för kedjan har fem personer ur personalen skadats, men tre saknas fortfarande.

Totalt befaras ett 30-tal personer finnas kvar under rasmassorna.

– Det mest troliga är att alla är döda. Vi hoppas att det finns överlevande men nu har det gått mer än 24 timmar och chanserna är inte så stora, säger Nils Usakovs, Rigas borgmästare, på fredagskvällen.

Tre dagars landssorg

Enligt räddningsmanskap som letade igenom resterna av stormarknaden Maxima på fredagen omkom minst 51 personer och ett 40-tal skadades när cirka 500 kvadratmeter av taket rasade vid 18-tiden i torsdags lokal tid.

– I våra tankar är vi tillsammans med alla som drabbats av den här tragedin, sade premiärminister Valdis Dombrovskis.

Regeringen har utlyst tre dagars landssorg med start på lördagen, och en tyst minut ska hållas runt om i landet på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer