Foto: Pontus Lundahl/TT

Lena Hallengren: ”Kommuner har ansvaret för att anställda har rätt utrustning”

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Lena Hallengren reagerar starkt på SVT:s granskning om att kommuner och regioner köpt in icke godkänd skyddsutrustning.

– Det är högst olyckligt att många regioner och kommuner har köpt osäker utrustning. Det är arbetsgivarens ansvar att de anställda har rätt utrustning, så de kan skydda sig själva och även brukare och patienter.

I bland annat Sigtuna kommun fanns kritik mot att kommunerna kom i andra hand.

Fokus fanns på akutvården och regioner och kommunerna uppmanades att inte beställa av den bästa utrustningen – den behövdes på sjukhusen, menade ansvariga.

Coronapandemin

Men socialministern pekar istället på kommunernas ansvar. Det handlar om arbetsgivaransvaret, men också ansvar för att ha lager för extraordinära händelser.

Socialstyrelsen har talat om ett ”systemfel” och krisberedskapschefen Johanna Sandwall vill se ett tuffare regelverk som i högre grad tvingar kommuner ha bättre beredskaslager. I Våras kom en utredning med ett delbetänkande som efterlyser åtgärder i kommuner och regioner för säkrad försörjning av läkemedel och sjukvårdsmateriel.

”Uppenbart att det inte fanns tillräckliga lager”

Men socialminister Lena Hallengren menar att mycket redan täcks av dagens lagstiftning.

– Det är viktigt att komma ihåg att regioner och kommuner redan idag har en lagstadgad uppgift att ha beredskapslager för extra ordinära händelser. Hur de sedan möter upp denna reglering är upp till dem.

Hon tycker många regioner och kommuner har tagit stort ansvar, inte minst under den akuta fasen i början av pandemin, men hon påpekar samtidigt tydliga brister som uppdagades under krisen.

– Det är uppenbart att det inte fanns tillräckliga lager av personlig skyddsutrustning för vård- och omsorgspersonal, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet