Kinesernas gränslösa kärlek till J-O

Publicerad

Nu hedras han med ett frimärke – något som endast två andra utlänningar tidigare fått. Nämligen Karl Marx och Vladimir Lenin.

Efter över hundra besök i Kina och otaliga matcher har J-O Waldners och Kinas realation nått en ny fas.

I dag köade många kineser för J-O Waldners autograf, och för att se honom slå några bollar mot några lyckligt lottade som fick spela mot idolen.

– J-O är en gammal vän till Kina. Jag tycker mycket om bordtennis och jag har sett hans matcher sen jag var ung. Jag gillar honom verkligen, säger Liu Yanming till SVT.

Det gröna trädet

Waldner berättar att han ofta får mycket uppmärksamhet från kineser som har sett hans matcher och att de alltid är positiva. J-O kallas för Lao Wa, ”gamle Waldner”, eller Chang Qing Shu, ”Det evigt gröna trädet” av kineserna.

– Det kom för över tio år sedan. Det blev ett namn med tanke på att jag spelat så pass länge. Jag kom hit redan 1980, jag har varit här över 100 gånger och det var här jag lärde mig pingis när jag var 14, säger han.

Waldner tror att populäriteten i Kinas nationalsport även beror på att han mött sex, sju generationer kineser och att han hjälpte dem att få OS 2008. Frimärket finns även i Sverige och kostar 6 kronor att införskaffa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer