Foto: TT

Liberalerna kritiskt mot utkast om vapenexport

Publicerad

Liberalerna befarar att reglerna om vapenexport kan komma att urvattnas sedan S och MP börjat förhandla om en skrivning som skulle kunna lämna en öppning för export till diktaturer. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna förhandlar just nu om nya regler om svensk vapenexport och en formulering i ett utkast till lagrådsremissen har nu väckt kritik, enligt Ekot.

En majoritet av riksdagspartierna har tidigare föreslagit formuleringen att om det ”förekommer allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter eller grava brister i den demokratiska statusen utgör det hinder” för vapenexport.

LÄS MER: Vapenexporten ökade 2016

I utkastet till lagrådsremissen, som Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortfarande förhandlar om, har ”utgör det hinder” bytts ut mot att tillstånd ”bör inte” ges vid sådana problem.

”Skärpningen utraderas”

Enligt Liberalerna innebär det inte någon som helst skärpning av möjligheterna att exportera vapen till diktaturer.

– Det är en helt avgörande skillnad. I lagtextsammanhang är ”bör” en öppning. Det betyder att de skärpningar av svensk vapenexport som kommittén var överens om mer eller mindre utraderas, säger Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.