Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vissa skolor drivs på ett extremt ohållbart sätt”, säger Johan Pehrson (L). Foto: TT

Liberalerna vill förbjuda religiösa friskolor helt

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill se ett totaltstopp för religiösa friskolor inom nästa mandatperiod. Det säger partiledaren Johan Pehrson till SVT Nyheter.

– Vi vill se till att vi inte har några religiösa friskolor i Sverige. Det här betyder att existerande skolor får söka om på nytt för en vanlig skolform, säger han.

Beskedet från Liberalerna innebär att partiet går ett steg längre än vad regeringen avser att göra, vilket Ekot var först med att rapportera om.

Regeringen och skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) vill se ett stopp för nya religiösa friskolor från 2024 och att de som redan finns inte ska kunna utöka sin verksamhet, det är dock oklart om den propositionen hinner läggas innan valet i höst.

Liberalerna vill att religiösa friskolor helt förbjuds inom nästa mandatperiod och att befintliga skolor får söka om sina tillstånd.

– Vi är i stort sett eniga i partistyrelsen om detta. Vi ser omfattande problem inte minst det Säpo har pekat på ett stort antal problem med vissa skolor i Göteborg och Malmö som bedrivs på ett extremt ohållbart sätt, säger Johan Pehrson.

”Besked till väljarna”

Förslaget är en del i partiets linje att strama upp regelverket för friskolor i Sverige, fler förslag är att vänta framöver enligt L-ledaren. Det ska dock fortsatt vara tillåtet med skolor med minoritetsprofil, inom ramen för de nationella minoriteterna, exempelvis skolor med finsk eller judisk profil.

– Jag hoppas att chansen till  riksdagsmajoritet i detta är god. Det här är ett besked till väljarna att fokusera på skolan, vi vill sätta stopp för både nya och existerande religiösa friskolor.

Är skolan Liberalernas viktigaste valfråga?

– Vi har många viktiga frågor, vi pratar om integration och klimat också, men ska jag välja en enda fråga så är det skolan. Människors framtid börjar i skolan och det är hela Sveriges framtid som avgörs om vi är duktiga och välutbildade i Sverige, säger Johan Pehrson.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom säger till SVT Nyheter att regeringen välkomnar L:s svängning i frågan om religiösa friskolor:

– Vi välkomnar att Liberalerna erkänner ett ganska uppenbart problem, min fråga är hur de tänkt att få igenom det i det högerkonservativa blocket. Socialdemokraterna har länge kämpat för ett totalstopp av konfessionella friskolor. Vi förbereder nu ett förslag om etableringsstopp, som är ett första steg i den riktingen, säger Axelsson Kihlblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.