Liberalerna vill skrota det skärpta amorteringskravet Foto: TT

Liberalerna vill skrota det skärpta amorteringskravet

Uppdaterad
Publicerad

Om Alliansen bildar regering i höst vill Liberalerna avskaffa det skärpta amorteringskravet, uppger Dagens Nyheter. Förslaget får medhåll från flera Allianspartier.

Till DN beskriver Liberalernas ekonomipolitiska talesperson, Mats Persson, det skärpta amorteringskravet som något som försämrar situationen på bostadsmarknaden.

– Vi ser en ökad osäkerhet, vi ser prisfall och minskat byggande – framför allt i Stockholm, säger han till Dagens Nyheter.

Får stöd, men inte från alla

Liberalerna har än så länge inte haft en dialog med övriga partier om förslaget, men enligt Dagens Nyheter får de medhåll från Kristdemokraterna som är positiva till förslaget.

Även om Moderaterna inte ger ett klart besked, skriver deras bostadspolitiska talesperson Mats Green till DN att partiet är mycket kritiskt till det skärpta kravet.

Centerpartiet är mer avvaktande och vill vänta till efter valet innan man tar ett beslut i frågan.

Skärpningen som trädde i kraft den 1 mars innebär att låntagaren måste amortera en procentenhet mer än tidigare på skulden om lånet är 4,5 gånger större än årsinkomsten före skatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.