Liga åtalas för bolånebluff – banker lurades betala ut 400 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Med falska anställningsintyg och lönespecifikationer lurades banker på över 400 miljoner kronor i beviljade bolån.

Nu åtalas ligan som hjälpt privatpersoner mot betalning.

Mellan åren 2017-2020 har ligan, bestående av åtta personer, fått banker att låna ut pengar till personer som antingen tjänat för lite eller helt saknat arbete. Åtalet berör ett 80-tal kunder och de misstänkta bedrägerierna har främst drabbat Danske Bank.

– De har annonserat och riktat sig till personer som behövt hjälp med att få bolån, men som inte kunnat få det på ett korrekt sätt. Då har de förfalskat handlingar och gett in de till banker tillsammans med låneansökningar med felaktiga uppgifter där man ljugit om var man jobbar och vad man tjänar, säger Nils Råby, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, EBM.

Pågått en längre tid

Ligan upptäcktes av Skatteverket och EBM:s underrättelseverksamhet som slog larm. Enligt Nils Råby finns det tecken på att verksamheten har pågått under en ännu längre tid än vad åtalet tar upp.

Förutom Danske Bank har bland annat även statliga SBAB, Handelsbankens Stadshypotek och Skandiabanken lurats av de åtta åtalade personerna, varav flertalet är medborgare i forna sovjetrepubliker.

Fler åtal kan komma

Ligamedlemmarna riskerar nu upp till åtta års fängelse för bland annat grova bedrägerier, grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott. Åklagaren yrkar även på långa näringsförbud och utvisning för flera av de misstänkta gärningspersonerna.

– Vi har ett gott bevisläge. Vi har följt den här brottsligheten från sidlinjen så vi har en god bild över hur det här har gått till, säger Nils Råby.

Rättegången inleds den 26 oktober, men kan få uppföljningar framöver. Parallellt med det mål som nu gått till åtal pågår en förundersökning mot ytterligare cirka 150 bankkunder som plockat ut bolån för cirka 300 miljoner med hjälp av förfalskade handlingar.

– Vi räknar med att kunna fatta åtalsbeslut i den delen i början på nästa år, säger Nils Råby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.