Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finska Natobeskedet kommer att påverka den svenska utvärderingen, säger utrikesminister Ann Linde (S). Foto: SVT

Linde: Finlands besked påverkar vår analys

Uppdaterad
Publicerad

Finlands ja till Nato kommer att tas med i den svenska utvärderingen om ett medlemskap i försvarsalliansen, säger utrikesminister Ann Linde (S).

– Vi har under hela processen haft nära samarbete med Finland på alla nivåer. Finlands besked påverkar också vår analys, säger hon.

På söndag kommer Socialdemokraterna att lämna ett officiellt besked i Nato-frågan och på måndag hålls ett extrainsatt sammanträde i riksdagen om den svenska inställning till Nato.

Ann Linde säger att hon har en klar uppfattning om vad det svenska beskedet blir, men hon vill inte föregå processen.

Sverige och Nato

– Nu har presidenten och statsministern gett sitt klara besked. Vi har under hela processen haft nära samarbete med Finland på alla nivåer. Finlands besked påverkar också vår analys, det tar vi höjd för i de överläggningar som vi presenterar i vår rapport i morgon, säger hon.

”Vi fattar ett svenskt beslut”

Försvarsminister Peter Hultqvist menar att Finlands beslut om att ansöka om ett medlemskap i Nato var väntat.

– Det är klart att det är ett viktigt besked och det har varit en viktig process som har skett i Finland, där har ju både presidenten och statsministern klargjort sin ståndpunkt och det är klart att det kommer med i vår beslutsprocess, säger han.

Han vill inte kommentera om Finlands beslut nu gör att Sverige lutar mer åt ett ja till Nato.

– Vi fattar ett svenskt beslut utifrån svenska analyser och svenska förhållanden men det är självklart så att ett finskt ställningstagande av det här slaget är någonting som vi också måste räkna in i vår samlade analys och vår bedömning av hur vi ska gå vidare, säger han.

Kristersson: Hoppas vi gör som Finland

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anser att Finlands besked både var väntat och bra – och han hoppas att Sverige snart ska kunna ta samma beslut som Finland.

– Jag hoppas att vi mycket snart kan göra precis som Finland – att i mycket bred enighet i Sveriges riksdag komma fram till det här beslutet så vi sen kan hålla jämna steg med Finland och göra det som jag tror hela omvärlden och Nato förväntar sig – att vi håller ihop i den här processen, säger han.

Vad gäller den gråzon som kan uppstå mellan tiden Sverige ansöker om Natomedlemskap och det att vi blir fullvärdiga medlemmar uttrycker Kristersson ingen oro.

– Men man ska absolut ta det på allvar. Det är ingen som helst tvekan om att Ryssland inte kommer att gilla att Sverige och Finland nu går med i Nato, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet