Strumporna med en bild på Anna i Frost misstänks innehålla en otillåten kemikalie. Foto: Lindex

Lindex återkallar barnstrumpor – innehåller kemikalie

Uppdaterad
Publicerad

Ett par barnstrumpor som sålts av klädjätten Lindex misstänks innehålla den cancerframkallande kemikalien metylendianilin och återkallas nu av företaget.

Lindex återkallar barnstrumpor med motiv ur Disneyfilmen Frost. Modekedjan har upptäckt att ett par av strumporna, som säljs i förpackning om tre, innehåller en kemikalie som inte är tillåten enligt butikens regler.

Det är strumporna med figuren Anna som ska innehålla ett medel som misstänks vara cancerframkallande.

”Den har endast påträffats i en av våra leveranser av denna produkt, men för att vara på den säkra sidan uppmanar vi alla kunder som har fått eller köpt de här sockorna att lämna tillbaka dem i närmaste Lindex-butik mot full återbetalning”, skriver kedjan i ett utskick.

”Behöver inte oroa sig”

Björn Malmström, pressansvarig vid Kemikalieinspektionen, säger till TT att man inte behöver oroa sig om strumporna använts någon enstaka gång.

– Det är ingen akut risk – men vi vill ha bort den här typen av ämnen från kläder. Så om man har en sådan här strumpa bör man undvika att fortsätta använda den, säger han.

Återkallelsen berör enbart sockorna med artikelnummer 833 7 410 285 5170 1611.

Fakta: Metylendianilin

Metylendianilin är ett ämne som främst används vid tillverkning av olika plaster och polymerer och förekommer i syntetiska textiler. Ämnet absorberas lätt via huden vid direkt kontakt och kan ge så kallad kontaktallergi. Djur- och laboratorieförsök har visat att det är mutagent och toxiskt och kan ge upphov till leverskador och levercancer vid exponering.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.