Foto: SVT

Linus Dunkers sålde bitcoin – blev skyldig Skatteverket 8 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Linus Dunkers är en av de svenskar som har tjänat miljoner på bitcoin. Nu vill Skatteverket att han betalar skatt på åtta till tio miljoner kronor. Det är ungefär tre gånger så mycket som han själv säger att han har gjort i vinst.

Linus Dunkers började handla med bitcoin 2014. Under tre år köpte och sålde han kryptovaluta tiotusentals gånger och omsatte runt 25 miljoner kronor.

En dag kom Skatteverket och knackade på.

– Det var många i trappen. Jag tror att det var fyra eller fem personer.

Han berättar att två satte sig i soffan och att han satte sig med en tredje vid köksbordet samtidigt som en fjärde förde anteckningar på allt de ägde – bilmodellen, sommarstugan, namnet på hunden Charlie, två tv-apparater och så vidare.

”Det är absurt”

Han hade sedan tidigare haft kontakt med Skatteverket om sin deklaration, men visste inte att de skulle komma och göra en så kallad betalningssäkring.

– Det är absurt. Jag ska betala 300 procent av vinsten istället för 30 procent, det borde inte vara lagligt, säger Linus Dunkers.

Skatteverket har aldrig beslutat om en skatt på 300 procent, men Linus Dunkers menar att det blir resultatet av myndighetens sätt att räkna.

Ska beskattas högre

Skatten på 8 miljoner beror bland annat på att han inte fått dra av inköpspriset när han köpt bitcoin med kontanter. Därför blir vinsten som ska beskattas högre.

Myndigheten vill dessutom beskatta hans handel som näringsverksamhet. Det betyder att han behöver betala dubbelt så mycket av den förmodade vinsten till Skatteverket.

Nu prövas fallet av Förvaltningsrätten.

– Vi ska inte gå här och säga att vi är hundraprocentigt säkra. Men vi tycker att vi har ett bra underlag i de här utredningarna där vi gjort bedömningar om näringsverksamhet, säger Skatteverkets kontrollsamordnare Henrik Kisterud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.