Linus Thörnblad ville bli bäst i vägen – något han tänkte på mer eller mindre dygnet runt under sin karriär. Foto: Bildbyrån

Linus var på väg att hoppa högst i världen – då rämnade jorden under hans fötter

Uppdaterad
Publicerad

Linus Thörnblad skulle bli bäst i världen på höjdhopp. Men när han för en gångs skull slappnade av från tankarna sjönk han ner i en utmattningsdepression och kunde inte ta sig upp.

Han vet mer än någon att bakom en deffad fasad kan livet rämna ändå.

Helt sant är det inte att karriären slutade den där dagen då han sjönk allt djupare ner i sängen.

Linus Thörnblad är regerande svensk mästare i höjdhopp. Men guldet som skulle ta år eller vara omöjligt för många nådde Linus på några månader. Lite motvilligt.

– Jag började lite på skoj i våras bara för att hålla igång lite. Mest för mig själv sisådär åtta år efter att jag ”slutat”, säger han.

Tävlingen skulle bli ett sätt att avsluta på Linus egna villkor. Men något definitivt besked om att avsluta sin karriär med SM-guldet 2018 vill han inte riktigt slå fast.För Linus kom pressen om att lyckas och bli bäst från honom själv.

– Jag satte alldeles för hög press på mig själv under alldeles för lång tid. Jag kunde inte slå av. Det här var till och med innan Instagram och sociala medier. Jag lyckades med att sätta pressen på mig själv 24-7, förklarar han.'

”Trodde det var någon vitamin som fattades”

Samtidigt som han var ett proffs på att hantera den fysiska sidan av elitidrottande fattades kunskapen om mental återhämtning. När depressionen slog till tog det lång tid innan han ens förstod vad som hade hänt.

– Man blir rädd. Under de första månaderna var jag helt säker på att jag var sjuk, att det var någon vitamin som fattades. Det var svårt att greppa och ens förstå vad det var, säger han.

Ett sätt att få sponsorer

Frågan om vilket ansvar en idrottare har som förebild har aktualiserats i samband med att norska skidförbundet infört direktiv för hur norska skidåkare ska bete sig i sociala medier.

Linus Thörnblad är kluven. För samtidigt som han betonar vikten av att idrottare har ett ansvar är det bortom världstoppen en drös med unga talanger som vill framåt.

– För många som kanske inte befinner sig i den absoluta världstoppen är det här ett sätt att få sponsorer och uppmärksamhet. Detta är ett samhällsproblem och jag tycker man kan förvänta sig ett större ansvar från influencers, filmstjärnor och många andra.En idrottare blir också en produkt.

”Varken nyttigt eller hälsosamt”

Linus Thörnblad minns själv en bild från ett träningsläger i södra Europa då hans egen kropp blev allmängods i kvällstidningarna. Det var 40 grader på gymmet och inför en tävling. Det är en extrem situation som inte borde idealiseras.

– Du mår inte bra och det är inget tillstånd man vill befinna sig i speciellt länge. Det borde man vara vara tydligare med. Det handlar om att kunna prestera på topp under några få dagar. Det är varken nyttigt eller hälsosamt, säger han.

För Linus har vägen tillbaka varit lång och krokig. Och den är inte över än. Men en sak är han säker på: Man måste börja prata om psykisk ohälsa och lära sig hur man förebygger problemen. Både med varandra och på sociala medier. Något som idrotten har varit dålig på, inte minst då hans egen karriär fick ett abrupt slut.

– Man lär sig på olika sätt. En del läser, andra tar in kunskap genom att se. Jag hade lyssnat om en förebild hade pratat med mig, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.