Här är julklapparna som kan bli svåra att få tag i

Uppdaterad
Publicerad

Som om inte julhandeln vore stressig nog i vanliga fall ser den ut att kunna bli ännu tuffare i år. Pandemin och dess konsekvenser har ställt stora problem för tillverkare över hela världen, vilket kan leda till tomma hyllor i december.

– Vi har egentligen tre kriser samtidigt som ställer till det för de internationella försörjningskedjorna, säger logistikprofessorn Johan Woxenius.

Många av de klappar som läggs under svenska granar varje år tillverkas i Asien. Där har fabrikerna kämpat med att möta internationell efterfrågan sedan pandemins början. Sedan dess har produktionen trappats upp igen på många håll, men då har istället transporterna – ofta med fraktfartyg – släpat efter.

Johan Woxenius är professor i sjöfartens logistik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Enligt honom beror problemen delvis på stängda hamnar och containerbrist, men också på pandemishopping.

– När det blir störningar i systemet binder det upp en massa kapacitet, och då räcker den inte när vi handlar mycket mer. Det gör man framför allt i USA, där gav man helikopterpengar till medborgarna samtidigt som man inte kunde gå på restaurang eller åka ut och resa. Då satt man hemma och beställde saker istället, säger han.

Halvledare och bränslepriser

Samtidigt som fartygsturerna inte räcker till för att möta konsumtionen genomgår försörjningskedjorna också två andra kriser, enligt Woxenius.

Bristen på halvledare och andra viktiga komponenter har tvingat fabriker över hela världen stoppa produktionen, samtidigt som stigande priser på såväl energi som råvaror sätter press på tillverkare.

– Man brukar kunna hantera en kris kanske, men nu väver de in så väldigt mycket i varandra. Det finns också en osäkerhet kring hur länge de varar. Då vill man kanske inte investera i nya fartyg eller fabriker för att möta efterfrågan heller, säger Woxenius.

Slår hårt mot julhandeln

På lång sikt tror Woxenius att läget kommer stabilisera sig, även om det kommer ta tid. På kortare sikt kan dock situationen få påtagliga konsekvenser för konsumenter. Inte minst med tanke på att handelshögtider som Black friday och julen står för dörren.

Svårigheterna i försörjningskedjorna kan leda till både högre priser och sämre utbud, menar Woxenius.

– Sedan ska man inte överdriva. Jag säger inte att man inte ska beställa några julklappar, men man ska vara ute i god tid. Man bör också vara beredd på att kanske inte få just den specifika produkten man vill ha. Kan man hitta något annat som fyller samma funktion får man kanske vara nöjd med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.