Oönskade graviditeter inträffar med i alla typer av preventivmedel och -metoder. Risken mäts genom något som kallas Pearl-index. Foto: TT

Lista: Så säkra är preventivmedlen

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av januari hamnade preventiv-appen ”Natural Cycles” i fokus sedan Södersjukhuset anmält den till Läkemedelsverket. Men oönskade graviditeter inträffar oavsett preventivmetod och appen är långt ifrån sämst, visar statistiken.

Orsaken till att SÖS i Stockholm anmäler ”Natural Cycles” är att man under de fyra senaste månaderna konstaterat 37 fall där kvinnor sökt abort efter att ha blivit med barn trots att de använt metoden.

Risk-index

Men oönskade gravididiteter inträffar med i alla typer av preventivmedel och -metoder. Risken mäts genom något som kallas Pearl-index. Vid ”perfekt” användning är de flesta preventivmetoder och -medel mycket säkra. Problemet är att människor inte beter sig perfekt i alla lägen och åldrar. Det slarvas med både p-piller och kondomer och kallas då ”typisk” användning.

Foto: Skärmdump Läkemedelsverket

Vid ”typisk” användning sägs Natural Cycles index vara 7 – det vill säga att av 100 kvinnor som använder metoden under ett år kommer sju bli gravida ändå. Appen  testas dock inte på riktigt samma sätt som övriga, eftersom den klassas som en medicinteknisk produkt och inte som ett läkemedel.

Fler gravida med p-piller

Motsvarande index för p-piller är 9, det vill säga något större risk för oönskad gravididet. Kondom, det enda preventivmedel som skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar, leder vid ”typisk” användning under ett år till att 18 av hundra kvinnor ändå blir gravida.

Höga krav

När det gäller Natural Cycles, som bygger på att pricka in de ”säkra perioderna” i kvinnans menstruationscykel, är kraven på användaren stora: Självdisciplin, regelbundna sovtider, måttlig alkoholkonsumtion samt att lyda appens rekommendation att skippa samlag på ”röda dagar”.

Eliminera slarvet

För att minska risken att bli gravid genom slarv rekommenderas därför i första hand långtidsverkande preventivmedel, så som spiral eller p-stav under huden. Då är både Pearl-index och index för ”typisk” användning lägre än 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.