Liten risk att få meteorit i huvudet

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska forskare har räknat ut sannolikheten för att man ska få en meteorit i huvudet. Och den är inte särskilt stor, enligt beräkningen kommer en person var 7000:e år drabbas.

Det är tidningen Daily Telegraph som berättar om hur brittiska myndigheter i början av 1980-talet räknade fram sannolikheten att råka ut för olika typer av olyckor, detta i samband med debatten om kärnkrafts-säkerhet. Britterna ville helt enkelt kunna visa hur stor sannoliken för en kärnkraftsolycka var i jämförelse med att till exempel bli påkörd av ett tåg.

Och bland annat räknades riskerna ut för att få en meteorit i huvudet – och den risken var alltså väldigt låg. En person var 7000:e år kan råka ut för det.

Var miljonte år kan en meteorit så stor att 500 personer dödas falla ner på jorden, och var 100 miljonte år en meteorit så stor att ett landområde motsvarande hela England skulle utplånas.

Det enda kända fallet där en person fått en meteorit i huvudet är en kvinna i Sylacauga i Alabama som 1954 fick nästan 4 kilo tung meteorit på sig efter att den gått genom taket på hennes hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.