Biblioteket i Svenska Akademien i Börshuset i Stockholm. Foto: TT

Kulturjournalisten om Stridsbergs avhopp: ”Inte oväntat”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt kulturjournalisten Mattias Berg på Sveriges Radio var Sara Stridsbergs avhopp inte oväntat. Han säger att det kan ha att göra med om Nobelpriset i litteratur ska delas ut i år eller inte.

– Hennes avhopp har varit på gång länge. Det är inte helt otroligt att det har att göra med frågan om man ska dela ut Nobelpriset eller inte, och att hon haft en uppfattning som har att göra med detta, säger Mattias Berg.

Sara Stridsbergs avhopp sker bara några dagar efter att Akademien ska ha avhandlat frågan om Nobelpriset i litteratur ska delas ut i år, säger Berg.

Krisen i Svenska Akademien

– Det kommer efter mötet i torsdags då man uppenbarligen diskuterade frågan om Nobelprisets utdelning.

”Förvärrar krisen”

Litteraturvetaren Jerry Määttä vid Uppsala universitet är en av 227 forskare som skrev under ett upprop mot Svenska Akademien i mitten av april.

De skrev i uppropet i DN att Akademien inte bedriver verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt.

I dag säger Määttä att Stridsbergs avhopp förvärrar krisen.

– Det förvärrar krisen och riskerar att urholka Akademiens legitimitet ytterligare, säger han.

Nobelstiftelsen ska bestämma vad som ska hända med litteraturpriset i år, enligt Määttä.

– Som jag förstått är det upp till Nobelstiftelsen att avgöra om litteraturpriset ska delas ut i år, och då handlar det om vilket förtroende de hyser för Akademien, säger han.

Nobelstiftelsen tiger

Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin avböjer att kommentera Sara Stridsbergs avhopp i dag. ”Har inga kommentarer i nuläget”, svarar han SVT Nyheter i ett sms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet