”Det offentliga Sverige verkar skämmas för sig. Det tror inte på nåt, står inte upp för nåt, vill inte nåt” skriver Sven Otto Littorin. Foto: TT/SVT

Littorins upprop: Tillsätt kommission om flyktingläget

Uppdaterad
Publicerad
Sven Otto Littorin vill se en ny kommission för att hantera flyktingströmmen till Sverige. I ett inlägg på Facebook, som hittills fått över tvåtusen gillanden, riktar den förre arbetsmarknadsministern hård kritik mot dagens politiska ledare, som han menar hukar och ”verkar skämmas för sig”.

I våras blev det känt att Sven Otto Littorin själv skulle ge sig in i flyktingbranschen genom sitt företag Serio.

Nu riktar den förre arbetsmarknadsministern hård kritik mot dagens aktiva politiker för handfallenhet inför mottagandet av flyktingar och EU-migranter.

Han skriver bland annat att ”Det offentliga Sverige verkar skämmas för sig. Det tror inte på nåt, står inte upp för nåt, vill inte nåt. Ingen visar ledarskap, alla hukar av rädsla för att säga nåt förgripligt eller göra bort sig i ett offentligt samtal som passerat all verklig anständighet”.

I det långa Facebook-inlägget hänvisar han både till siffror från TV4 om att det i dag kommer tusen asylsökande om dagen till Sverige, och till Uppdrag Gransknings reportage om migrantlägret i Malmö: ”Som Janne Josefsson visade i UG härom kvällen har det offentliga klivit ur rollen som rättsstatens försvarare”.

Vill se ny Lindbeckkommission

Littorins förslag är en kommission, efter modell från den så kallade Lindbeckkommissionen, som tillsattes av Carl Bildts regering för att hitta lösningar ur 90-talskrisen.

Han vill se en ny kommission som ”får i uppdrag att analysera varje skeende, varje potentiellt handlingsalternativ, varje konsekvens och därefter föreslå ett batteri av konkreta och genomförbara åtgärder på kort och lång sikt för att situationen ska kunna hanteras”.

”Alla partier saknar ett ledarskap”

Till SVT Nyheter säger Sven Otto Littorin att Facebook-inlägget kom till av frustration.

– Jag skrev av mig så där som man tenderar att göra. Det känns så jädra uppgivet, det saknas ledarskap över hela linjen!

Kan du ge exempel på konkreta utmaningar där du ser en handfallenhet?

– Var ska folk bo? Var ska ungarna gå i skola? Hur gör vi med vården? Hur förbättrar vi integrationen? Det finns en lång rad såna frågor, och om inte vi som i grunden tycker invandring är bra kan ge svar, då växer mörkerkrafterna.

Vad säger du om ditt gamla parti (Moderaterna)?

– Den här kritiken är generell, den träffar över hela fältet. Vi saknar ett ledarskap och det gäller alla partier.

Om någon kritiker skulle säga att detta bara är ett sätt att få uppmärksamhet inför dina egna kommande flyktingboenden, vad säger du om det?

– Det kan man naturligtvis tycka men så är det inte. Det handlar om ett problem som måste hanteras, en utmaning som måste lösas, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet