Så miljardsatsar regeringen på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfvén (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) presenterade i dag regeringens satsningar på skolan. Under nästa år satsar regeringen ytterligare 3,4 miljarder kronor, främst på mindre klasser och fler lärare.

Pengarna ska bland annat går till mer personal och mindre barngrupper i förskolan, fler anställda och mindre klasser i lågstadiet samt fler speciallärare.

– Vi är också överens med Vänsterpartiet om den här satsningen, sade Stefan Löfven, för varje barn är det viktigt för oss att skolan ger den här nyckeln oavsett vilken framtid hen vill ha.

Läget efter valet 2014

Det blir även lite mer resurser till kompetensutveckling för lärare, ökad undervisning på skollov, stärkt elevhälsa, stöd till nyanlända elevers undervisning och läxhjälp. 2016 höjs nivån till 5,6 miljarder. Regeringen har tidigare meddelat att man vill avskaffa läxrut redan januari 2015.

Internationell lärarkris

Regeringen pekar på tre punkter som särskilt allvarliga och som regeringen ska göra satsningar mot: Att kunskapsresultaten faller, att läraryrket har låg attraktivitet och att ojämlikheten bland svenska elever ökar.

– För att vända det här ska vi investera mer i skolan än att sänka skatterna, sade Löfven.

Vill göra förskolan obligatorisk

Regeringen vill även se att förskolan blir obligatorisk för alla sexåringar, och utbildningsministern säger att en lagändring kommer att beredas på Utbildningsdepartementet. I dag är det 95-96 procent av den barngruppen som går i förskolan, enligt Fridolin.

Enligt Löfven och Fridolin ska fler anställas så att lärarna får mer tid och klasserna blir mindre. Utbildningsministern säger även att regeringen ska be Skolverket att införa ett riktmärke för hur stora barngrupperna ska vara.

– Vi kommer att möjliggöra att utbilda fler förskolelärare, och hjälpa kommuner att göra det möjligt att anställa, sade Fridolin.

Högre lärarlöner

Löfven och Fridolin nämnde flera gånger högre lärarlöner som en viktig åtgärd för att göra yrket mer attraktivt. Men löftena om höjda löner blir bara av om kommunerna och skolfacken ”påtagligt prioriterar höjda lärarlöner”. Om de gör det kommer regeringen gå in och bidra med tre miljarder kronor om året.

– Det här är samtal som förs i anslutning till avtalsrörelsen, sade utbildningsministern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet