Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Krisen i förlossningsvården har lett till att doulor överöses med förfrågningar, enligt Opokua Britton. Foto: SVT

Oroliga kvinnor ber Opokua Britton om hjälp inför förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Livrädda kvinnor ber doulan Opokua Britton om hjälp, trots att hon har slutat jobba. Barnmorskan Asabea Britton tror och hoppas att demonstrationerna mot förlossningskrisen kommer att leda till förändring. Nu har systrarna Britton startat en podd för att höja kunskapen om graviditet och födande. 

En förlossningskris råder i hela landet. Det är brist på barnmorskor i nästan alla regioner och allt fler säger upp sig i protest mot en ohållbar arbetsmiljö. I tisdags samlades hundratals personer för att demonstrera utanför landstingshuset i Stockholm. En kravlista för en bättre förlossningsvård, med över 80 000 namnunderskrifter, lämnades till finansregionrådet Irene Svenonius (M). 

– Det är knappast något nytt att barnmorskor demonstrerar, men nu känns det som att det faktiskt kommer att hända något, säger barnmorskan och influencern Asabea Britton, som närvarade på protesten med sin syster Opokua Britton.

”Jag är livrädd”

Opokua Britton är sjuksköterska och doula. En doula är tränad i att ge stöd och information till den som föder. Opokua Britton berättar att hennes kollegor är överrösta av arbete på grund av krisen. Själv väntar hon barn och har därför tagit en paus i sitt arbete.

– Även jag får förfrågningar fortfarande. Folk säger ‘Jag vet att du är gravid men kan inte du snälla vara med? Jag är livrädd’. Det händer alldeles för ofta. 

Föder hemma – trots risk

Mot bakgrund av förlossningskrisen, med platsbrist och överarbetade barnmorskor, är det många blivande mammor som vill föda hemma. Hemfödsel erbjuds dock inte på så många platser i Sverige. Därför väljer vissa att genomgå en så kallad free-birth, helt utan medicinsk assistans, vilket är riskfyllt.  

– Det är inte det säkraste alternativet. Men tyvärr, på grund av hur det ser ut i landet, känner vissa att de så gärna vill föda hemma att de är villiga att ta risken. Det är inte deras förstahandsval men de har inga alternativ, säger Asabea Britton.

Vill utbilda om rättigheter 

Tillsammans har Asabea och Opokua Britton nu startat podden ”Systrarna Britton – din kropp ditt val”. Duon vill bland annat folkbilda och förbereda folk inför graviditet och förlossning. 

– Folk vet väldigt lite om sina rättigheter. Har man koll på det har man andra förutsättningar, säger Opokua Britton. Hennes syster fyller i:

– Det är ingen som lär en det och det är svårt att veta vad man ska fråga, särskilt första gången man ska föda, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer