Foto: SVT

Livsfarlig drogspray förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Nu narkotikaklassas akrylfentanyl som hittills sålts lagligt på nätet. Den livsfarliga substansen kan vara 30 till 40 gånger starkare än heroin och är lätt att överdosera. – Jag hoppas att vi ska kunna se en effekt inom ett par månader, säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Enligt polisen har minst 130 personer dött med fentanyl i blodet bara det senaste året. Bland annat har personerna använt en form av fentanylspray som sprayas i näsan och som gått att köpa helt lagligt på nätet.

– Den är alltså helt laglig att både köpa och använda men kan vara 30 till 40 gånger starkare än heroin, sa Emil Eisersjö som är kommissarie på polisens underrättelsesektion till SVT Nyheter förra veckan.

På torsdag fattar regeringen beslutet att narkotikaklassa ämnet akrylfentanyl, som ofta ingår i de livsfarliga sprayerna.

– Det är viktigt att så fort som möjligt få bort preparatet från den legala marknaden, säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Efter att beslutet fattas ska eu-kommissionen genomföra en godkännandeprocedur. Först därefter träder lagen i kraft. Folkhälso- och sjukvårdsministern tror att effekten kommer att märkas inom ett par månader.

– Vi vet av tidigare erfarenheter när man har narkotikaklassat likanande preparat så har dödsfall och skador nästan helt försvunnit.

Minst 130 personer har dött med fenyanyl i blodet det senaste året, kommer inte beslutet lite väl sent?

– Vi har en av de snabbaste godkännandeprocesserna i europa. Men det pågår en utredning just nu som tittar på hur vi kan snabba upp processerna ännu mera. Resultaten väntas presenteras i slutet av året. Därefter hoppas jag att det går ännu fortare än det gör i dag.

Emma Alfredsson är utredare på Folkhälsomyndigheten som lämnade över förslaget att narkotikaklassa akrylfentanyl och andra substanser till regeringen i slutet av juni.

Tror ni inte att det kommer att dyka upp nya, farliga varianter av fentanyl istället.

– Det betvivlar jag inte, tyvärr.

Fentanyler och varianter av drogen tillhör gruppen syntetiska opioider.

I Sverige säljs fentanyl som ett receptbelagt narkotiskt och smärtstillande läkemedel och rekommenderas främst till cancerpatienter i form av fentanylplåster.

Akrylfentanyl, som nu narkotikaklassas, är strukturellt identitisk med fentanyl bortsett från att propanamidgruppen har ersatts med en propenamidgrupp.

Tidigare har flera andra varianter av fentanyl (acetylfentanyl, butyrfentanyl, acetylfentanyl, ocfentanyl) reglerats och narkotikaklassats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer