Vi går mot ljusare tider, skriver SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt. Foto: Henrik Montgomery/Johan Nilsson/TT

ANALYS: Ett mer normalt liv i sikte – men många frågetecken återstår kring vaccinen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vaccin är det viktigaste vapnet mot en pandemi, och nu har Sverige två sorter att använda. Många frågor återstår och närmsta tiden blir tuff – men vi går mot ljusare tider, skriver SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt.

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

Allt mer tyder på att covid-19 är en sjukdom som, precis som andra övre luftvägsvirus, sprids bäst på vintern, när fler umgås inomhus, luften är torrare och våra slemhinnor mer mottagliga.

De kommande månaderna kan därför bli svåra vad gäller smittspridningen, men vi går mot ljusare tider. 

Under förra våren avtog smittan ju varmare det blev, och mycket talar för att det kommer bli så även i år. Många svenskar har haft infektionen, vilket också kan ha en dämpande effekt.

Vaccineringen på gång

Under våren kommer även allt fler att kunna vaccineras mot sjukdomen. Två vaccin är redan godkända, och fler är troligtvis på väg. Sverige har hittills fått minst 175.000 doser av Pfizer/BioNTechs vaccin, och i veckan startar leveranserna från Moderna. Båda vaccinerna ger ett nära 95-procentigt skydd mot covid-19, enligt bolagens data. 

Totalt kan Sverige få doser från Pfizer och Moderna som räcker till fem miljoner människor – frågan är bara hur snabbt. Hela världen vill ha deras vaccin, och först i mars verkar produktionen öka ordentligt när nya fabriker öppnas. 

Fler vaccin kan godkännas

Även Astra Zenecas vaccin kan snart få grönt ljus i EU. Det är förhållandevis billigt och behöver inte förvaras fryst, men många frågor återstår  – som hur starkt immunsvar vaccinet skapar och vilken dosering som ger högst skydd. EU granskar också data från Janssen, som ännu inte offentliggjort sina resultat. Deras vaccin behöver, till skillnad från övriga, bara ges i en dos. 

Fler bolag väntas under våren redovisa ifall deras vaccin fungerar, bland annat amerikanska Novavax och tyska CureVac.

Utvecklingen ser så pass lovande ut att alla som vill ska kunna få sprutorna innan sommaren, enligt Sveriges vaccinsamordnare. 

Israel kan ge flera svar

Modernas och Pfizers vaccin används nu för fullt, men mycket är ännu oklart, som hur länge skyddet håller, eller om nya virusvarianter påverkar effektiviteten. Sprutorna tycks kunna hindra svår sjukdom, och kan i så fall rädda många liv, men vi vet fortfarande inte om de helt hindrar människor från att bli infekterade av viruset, och stoppar smittspridningen. 

En del svar kommer vi få inom några veckor. Israel har redan vaccinerat en femtedel av sin  befolkning och borde snart märka av effekterna. Åtta miljoner amerikaner och britter har också tagit sprutorna. 

Det gör att säkerhetsprofilen för Modernas och Pfizer / BioNtechs vaccin blir allt tydligare, eftersom det först är när miljoner människor tagit sprutorna som eventuella sällsynta biverkningar upptäcks. Hittills ser läget bra ut, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, men än är det för tidigt att dra säkra slutsatser. 

Stort teknikgenombrott

Både Modernas och Pfizer/BioNtechs vaccin görs med hjälp av mRNA-teknik. Om de visar sig vara framgångsrika är det ett enormt genombrott för hela mRNA-området.

Tekniken, att med hjälp av genetiskt material (mRNA) förmå celler att tillverka specifika proteiner kan i framtiden kanske leda till vaccin mot andra virus, som hiv, och till behandlingar mot hjärt-kärlsjukdom och cancer – det är i alla fall vad forskarvärlden hoppas på. Ett nobelpris till tekniken är inte otänkbart framöver. 

Det nya coronaviruset är inte så nytt längre, och kommer inte att försvinna. Den närmsta tiden kan bli tuff, men hoppet om ett mer normalt liv skymtar äntligen vid horisonten. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.