Foto: Scanpix

Ljusglimtar i svensk ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Läget ljusnar något i den svenska ekonomin, enligt Konjunkturinstitutets (KI) senaste månadsbarometer.

Den så kallade barometerindikatorn, som mäter det totala stämningsläget bland företag och hushåll, steg i februari till 94,7, från 89,9 i januari.

”Av sektorerna i näringslivet bidrog tillverkningsindustri och privata tjänstenäringar positivt den här månaden. Resultaten från bygg- och anläggningsverksamhet samt detaljhandel var neutrala” skriver KI i barometern.

Konfidensindikatorn för det totala näringslivet steg för tredje månaden i rad. Indikatorn för tillverkningsindustrin steg sex enheter i februari.

”Bedömningen av lagersituationen är inte lika negativ som tidigare och produktionsplanerna är lite mer optimistiska”, skriver KI.

Hushållens syn på utvecklingen för svensk ekonomi har förbättrats. Däremot har synen på den egna ekonomin försämrats något sedan i januari.

Hushållens inflationsförväntningar sjönk till 1,3, från 1,5 i januari. Ränteförväntningarna steg, på såväl ett som tre och fem års sikt.

Riksbanken sänker troligen räntan

KI-siffrorna väntas inte få någon avgörande inverkan på Riksbankens direktion, när den fattar nästa beslut om reporäntan i april, enligt Olle Holmgren.

– Det är fortfarande en skakig framtid, inte minst i Europa. Så det står nog fortfarande och väger om man ska sänka reporäntan en gång till. Vi tror nog att stigande arbetslöshet, det väldigt låga inflationstrycket och en ganska skakig tillväxt ändå gör att man sänker.

Fortsatt minskad sysselsättning

Samtidigt som stämningen lättar räknar industrin med fortsatta nedskärningar vad gäller personal.

Även inom byggbranschen tror företagen att antalet jobb minskar framöver, trots att efterfrågan ser ut att förbättras. Inom tjänstesektorn väntas sysselsättningen vara oförändrad.

Uppåt på Stockholmsbörsen

Morgonens inledande uppgång på Stockholmsbörsen har hållit i sig och förstärkts under förmiddagens handel. Vid klockan 10.45 stod OMXS-index i 374,6, en uppgång med 0,8 procent.

De ledande börserna i Europa stiger också, liksom de asiatiska gjort under natten.

Så gott som alla storbolag går upp. Telia Sonera och Tele 2 gick upp mest, båda plus 2,2 procent, medan Ericsson fanns i andra änden av skalan med oförändrad kurs.

Siffror från Konjunkturinstitutet (KI) talar om ljusglimtar i den svenska ekonomin. Å andra sidan visar tysk statistik att BNP där krympt med 0,6 procent vilket var sämre än väntat.

Räntan på den tvååriga statsobligationen steg till 1,10 procent (1,09) och den tioåriga till 2,04 procent (2,00). En euro kostade 8:45 kronor (8:48) och en dollar 6:39 (6:42) kronor. Siffrorna inom parentes är slutkursen från föregående handelsdag.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.