Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är nöjd med januaripartiernas krispaket Foto: Pontus Lundahl/TT

LO: ”I dag blev folk skyddade från fattigdom”

Publicerad
Januariparternas nya krispaket mottas med positiva reaktioner både från oppositionen och facket.
– Jag tror att det är många med mig som är oerhört lättade efter det här beskedet, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Det nya krispaketet innebär att det ska bli lättare att få a-kassa. Kraven för vilka som ska få ersättning sänks och taket och grundersättningen höjs.

– Vi har ju tiotusentals på arbetsmarknaden som inte är med i a-kassan eller inte varit berättigade till a-kassa för att de har jobbat för lite. De fick nu ett besked att om de nu bara går med i en a-kassa ska vi kunna hjälpa dem, säger Karl-Petter Thorwalsson.

Han tycker att åtgärderna är tillräckliga för att många ska kunna få en försörjning. Han säger också att går man med innan månadsskiftet så räknas mars som första månaden. Enligt de nya åtgärderna behöver man bara varit med i a-kassan i tre månader för att få rätt till ersättning.

– I dag blev folk skyddade från fattigdom, och det är ju såhär det ska vara i a-kassan.

Oppositionen positiv

Även delar av oppositionen är positiva till regeringen, Centerpartiet och Liberalernas nya åtgärder.

– Det här är mycket välkommet. Äntligen ser man till att många av dem som nu hamnat helt utan inkomst nu kan få a-kassa. Min enda kritik är att det här borde vara en permanent förändring, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är också positiv till krispaketet.

– Många fler kommer att kunna ta del av a-kassan och ha en försörjning under en tuff tid framöver. Nu ska vi gå igenom alla detaljer, men i grunden tycker jag att det ser bra ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer