LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Foto: Anders Wiklund/TT

LO klubbar fortsatta las-förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Saklig grund vid uppsägningar är heligt och inte förhandlingsbart. LO-styrelsens mjukare linje gentemot de tidigare kritiska förbunden köptes rakt av utan debatt vid LO:s digitala representantskap.

Samtidigt beslutades, också det utan debatt, att de fortsatta förhandlingarna med arbetsgivarna kring anställningsskydd ska ske mer öppet och att ett eventuellt förhandlingsresultat måste få 60 procents godkännande av ett nytt representantskap, LO:s högsta demokratiskt beslutande organ mellan kongresserna.

Fakta: Vad förhandlar de om?

De övergripande frågorna som LO, PTK och Svenskt Näringsliv förhandlar om är:

• Anställningsskyddet

• Omställning/kompetensutveckling

• Arbetslöshetsförsäkringen

Hittills är ingen fråga färdigförhandlad i sak. Förhandlingarna sattes strax före julen 2019 på paus. Då fanns en principöverenskommelse om att förhandla vidare i augusti 2020, efter vårens lönerörelse, som dock kom att också den sättas på paus till oktober till följd av coronakrisen.

Senast sista september 2020 bör en överenskommelse kring frågorna om anställningsskyddet och omställningsstöd ha nåtts. Det är den tidsfrist som politikerna har gett fack och arbetsgivare. Parallellt finns den politiska utredningen, färdig i försomras, med förslag på ändringar i bland annat turordningsreglerna, förslag som blir lag om inte parterna lyckas förhandla fram egna regler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.