Foto: TT

LO kräver att reglerna för arbetstillstånd ändras

Uppdaterad
Publicerad

LO anklagar svenska arbetsgivare för att missbruka systemet med arbetstillstånd. Utspelet kommer efter att SVT Nyheter berättat att det pågår en handel med arbetstillstånd till Sverige där flyktingar kan få betala 250.000 för ett arbetstillstånd. Nu kräver LO att arbetsgivarna bör tvingas motivera varför de vill anställa en person från Syrien.

Ett svenskt arbetstillstånd kan sägas vara en vip-biljett till Sverige. Som flykting kan du då flyga direkt till Sverige och bli insläppt och slipper ta den ofta livsfarliga vägen över hav och land in i EU och Sverige för att söka asyl.

Men har du ingen ärlig kontakt i Sverige blir du kanske hänvisad till att betala stora summor till förmedlare, ofta hundratusentals kronor, visar SVT Nyheters granskning.

Sanning i annons kontrolleras inte

LO har sedan den nuvarande processen utformades 2008 märkt av en klar ökning av arbetstillståndsansökningar som gäller personer från olika krishärdar, nu senast mest aktuell när det gäller Syrien. Sedan 2008 räcker det att ett jobb utannonseras i tio dagar hos arbetsförmedlingen för att någon från Syrien få jobbet.

Migrationsverket kontrollerar dock inte sanningshalten i jobbannonsen.

– Tidigare kunde Migrationsverket göra en rimlighetsbedömning, en så kallad arbetsmarknadsprövning, men den lagen togs bort 2010. Den dåvarande alliansregeringen ville göra det enklare att anställa personer från länder utanför EU, eftersom behovet av arbetskraft inom framför allt vården beräknades öka kraftigt, säger Johan Arvidsson Wemmert, enhetschef på Migrationsverket, till SVT Nyheter.

”Många missbrukar systemet”

Förändringen har lett till missbruk, menar LO.

– Ända sedan det nya regelverket trädde i kraft har vi sett att många arbetsgivare missbrukar systemet. Det är svårt för myndigheterna att ifrågasätta arbetsgivarnas motiv till tillstånden, säger LO:s migrationspolitiske expert Thord Ingesson.

Hur borde systemet vara utformat?

– Jag tycker arbetsgivarna måste få motivera vad det rör sig om på ett annat sätt. Det är så uppenbart att det är missbruk av reglerna i dag. Vi tror det förekommer både med hjälp av släktingar, men att det också förkommer betalningar, säger Thord Ingesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer