Foto: SVT

Jämställdhet viktigast i LO:s krav

Uppdaterad
Publicerad

Kron- och procentpåslag på lönen och ett tillägg i föräldraförsäkringen som gynnar dem som delar jämnt på ledigheten. Det kräver LO i nästa års avtalsrörelse för att utjämna skillnaderna mellan kvinnor och män.

Det blir ingen jämställdhetspott i 2013 års avtalsrörelse. I stället har de 14 LO-förbunden kommit överens om en annan typ av låglönesatsning. De som tjänar under 25 000 kronor i månaden får påslag i krontal, medan de som tjänar mer än 25 000 får påslaget i procent.

-Det innebär att de som ligger lägst i lön kommer att få högst påslag i procent, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Beredda på konflikt

Samtliga förbund säger att de är beredda att gå ut i konflikt i kommande avtalsrörelse för att få upp lägstalönerna.

IF Metall, som valde att ställa sig utanför LO-samordningen under den senaste avtalsrörelsen på grund av jämställdhetspotten, tycker att det nya kravet är betydligt bättre.

-Jämställdhetspotten skulle lågavlönade inom industrin inte fått ta del av eftersom de jobbar i en bransch där snittlönen är hög. Det här är en satsning på alla lågavlönade, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Tio procents tillägg

LO:s andra gemensamma krav gäller en ny föräldraförsäkring. Förbunden föreslår att ett tillägg på tio procent av lönen ska betalas ut under sex månader till vardera föräldern, alltså ett år om båda föräldrarna tar ut sex månader var. På så sätt hoppas LO locka fler män att vara föräldralediga och fler kvinnor att jobba under tiden barnen är små.

-Det är där kvinnorna halkar efter, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

LO-förbunden föreslår också en förändring i arbetsskadeförsäkringen. För att fler kvinnor ska få ut ersättning vill man ta bort kravet på att bevisa var man fått en skada, vilket ofta är svårare att göra inom till exempel vården än i byggbranschen.

”Tränger ut jobb”

LO:s förslag på lönemodell gynnar de som har jobb men gör det svårare för dem som står utanför arbetsmarknaden, enligt Svenskt Näringsliv.

”Det är problematiskt att LO föreslår en lönemodell som tränger ut jobb. Vi måste komma ihåg att vi har en mycket hög arbetslöshet, särskilt bland unga”, säger Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren i en skriftlig kommentar.

Svenskt Näringsliv anser att kraven kommer att göra det dyrare att anställa oerfarna.

”Det är unga och utlandsfödda som får betala priset för den modell LO presenterat”, säger Ågren.

Fakta

Fakta: Det kräver LO-förbunden

* LO föreslår en ny lönemodell. Avtalsområden som har en lägre genomsnittslön än industriarbetarna, det vill säga 25 000 kronor i månaden, ska få lönepåslag med samma krontal som industriarbetarna. Samma gäller för avtalens lägstalöner. De som tjänar mer än den genomsnittlige industriarbetaren får i stället lönepåslaget i procent.

* LO föreslår också en ny avtalsförsäkring, ett tillägg till föräldrapenningen på 10 procent av lönen som ska betalas ut under 180 dagar per förälder.

* Dessutom vill LO att kravet på att bevisa var en skada har uppstått tas bort ur arbetsskadeförsäkringen. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.