LO kritisk till pensionsutredning

Uppdaterad
Publicerad

Höj rätten att jobba kvar till 69 år tycker Pensionsmyndigheten. Men LO är emot och anser att det är ett intrång i den fria förhandlingsrätten.

Remissvaren på Pensionsåldersutredningen börjar nu trilla in. De flesta som hittills svarat är i princip för att en riktålder införs enligt utredningens förslag.

Det innebär att tidpunkten för pension höjs i takt med ökad livslängd, det vill säga, ju yngre du är desto längre får du räkna med att behöva jobba för att få en hygglig pension.

Å andra sidan betyder den ökade livslängden att du får vara pensionär lika länge eller längre än dagens pensionärer.

Men LO menar att utredningen för ensidigt fokuserat på åldersgränser.

– I stället borde man satsa på arbetsmiljön så att våra medlemmar orkar arbeta längre än till 61, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO.

Ställer sig bakom ett trepartssamtal

Pensionsmyndigheten ställer sig också bakom förslaget om ett trepartssamtal mellan regering, fack och arbetsgivare om tjänstepensionerna.

Så som tjänstepensionerna är utformade bidrar mycket till att normen att pensionera sig vid 65 års ålder fortfarande är så stark. Men LO tänker inte ge sig in i några sådana samtal.

– Vi avvisar det. Tjänstepensionerna löser vi tillsammans med arbetsgivarna, inte regeringen, säger Baudin.

Pensionsåldersutredningen huvudförslag

* Rätten att få jobba kvar höjs från dagens 67 år till 69 år.

* En riktålder för pension införs i lag. Riktåldern ska följa medellivslängdens utveckling. Pensionering vid riktåldern ska ge en godtagbar pensionsnivå.

* Åldersgränser i det allmänna pensionssystemet och socialförsäkringarna knyts till riktålder och beräknas årligen. Vid första beräkningen 2015 blir den preliminärt 66 år och tillämpas fyra år senare, 2019.

* 61-årsgränsen för tidigaste uttag av inkomstpension höjs till 62 år 2015 och till 63 år 2019.

* 55-årsgränsen för tidigast uttag av tjänstepensioner och privata pensioner höjs till 62 år 2017. Vissa avtal undantas.

Källa: Pensionsåldersutredningen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.