LO:s ordförande Susanna Gideonsson menar att kvinnor i arbetaryrken har betalat ett högt pris under pandemin. Foto: Jessica Gow/TT

LO: Kvinnor i arbetaryrken har betalat ett högt pris

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i arbetaryrken har betalat ett högt pris under coronapandemins första år, visar LO:s rapport ”Vi som inte jobbade hemma”.

– Pandemin har på ett nästintill absurt sätt visat hur ojämlikt vårt samhälle är, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson på en pressträff i samband med att rapporten presenterades.

Drygt nio av tio personer som arbetar inom arbetaryrken har arbetat på plats under pandemin, visar LO:s nya rapport ”Vi som inte jobbade hemma”.

Rapporten ger en bild av hur arbetsmarknaden och villkoren i arbetet för kvinnor och män i arbetaryrken har sett ut under det första pandemiåret.

Den bygger på enkätsvar från cirka 3000 personer som arbetar inom LO-yrken och är gjord av Kantar Sifo.

Värst för den som redan har det svårt

Rapporten visar bland annat att fyra av tio kvinnor inte har haft tillgång till skyddsutrustning trots att åtta av tio kvinnor arbetar inom yrken med många kontakter.

– Pandemin slår mot hela samhället och som alla kriser slår den värst mot dem som redan har det svårt. Särskilt utsatta är kvinnor i LO-yrken. Det har varken regering, myndigheter eller arbetsgivare tagit tillräcklig hänsyn till, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Pandemin har även lett till att arbetsbelastningen och den fysiska ansträngningen har ökat mer för kvinnor i arbetaryrken samtidigt som möjligheten till återhämtning har minskat.

Risk för uppbyggd hälsoskuld

På sikt kan detta leda till en långvarig ohälsa. LO menar att den sammanvägda bedömningen gör att man därför kan prata om en hälsoskuld och kräver nu att arbetsgivare, myndigheter och regeringen ger besked om hur man ska betala tillbaka.

– Vi vill se ett slut på den snåla bemanningen, den eftersatta arbetsmiljön och de otrygga anställningarna i många kvinnodominerade branscher, säger Susanna Gideonsson i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer