Carin Jämtin (S), Hillevi Engström (M). Foto: Scanpix

Löftet som inte blivit verklighet

Publicerad

S-löftet om rätt till heltid för alla deltidsanställda har ännu inte blivit verklighet. Både S och M säger sig arbeta för att få igenom beslutet, men ändå verkar inte mycket hända.

I november 2001 lovade Socialdemokraterna att införa rätt till heltid för alla deltidsanställda. Men i dag visar en granskning som SVT gjort att bara var åttonde kommun erbjuder alla deltidsanställda rätten att gå upp till heltid om de vill.

– Det är alldeles för dåligt och vi jobbar hårt nu för att fler av våra rödgrönt styrda  kommuner faktiskt också ska införa heltid, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till SVT Nyheter.

Även Moderaterna har sagt att de vill att alla som jobbar deltid ska erbjudas att jobba mer om de vill, men har inte kommit med lika skarpa löften som Socialdemokraterna. Bland de kommuner i landet som styrs av alliansen erbjuder elva procent rätt till heltid för deltidsanställda.

M: Alldeles för lite

– Det är alldeles för lite. Min målsättning är att alla som kan och vill arbeta heltid ska kunna erbjudas den möjligheten, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) till SVT Nyheter.

Varför överväger ni inte ytterligare åtgärder, till exempel lagstiftning som diskuterats tidigare?

– Vi tror att avtalsvägen är den bästa för att komma fram i den här frågan. Det är arbetsmarknadens parter som ska lösa den i förhandlingar, säger Hillevi Engström (M).

I en rad kommuner i Sverige har Socialdemokraterna egen majoritet och behöver alltså inte kompromissa med andra partier om beslut, men inte ens det hjälper, visar SVT:s undersökning.

I tolv kommuner där Socialdemokraterna styr med egen majoritet har de ansvariga politikerna varken infört eller planerar införa rätt till heltid under 2013 för alla anställda.

– Där måste de ta tag i det arbetet och faktiskt genomföra rätten till heltid. Jag förväntar mig att man följer de kongressbeslut som vi fattat gemensamt. Det här är ett sådant beslut som är väldigt viktigt, säger Carin Jämtin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rätten till heltid

Mer i ämnet