Stefan Löfven Foto: SVT

Löfven: Alliansen nonchalerar väljarna

Publicerad

Stefan Löfven gav i dag besked om att han kan tänka sig att samarbeta med både Centerpartiet och Folkpartiet – något som sågades hårt av båda partierna. I Aktuellt i dag gav S-ledaren tillbaka.
– Det är nonchalant och respektlöst att inte lyssna på väljarna.

I dag kom beskedet många väntat på – hur Stefan Löfven vill samarbeta om Socialdemokraterna vinner valet. Och det var ett utspel som förvånade. Socialdemokraterna ska gå till val själva på sin egen politik – men kan också tänka sig att samarbeta över blockgränserna med Folkpartiet och Centerpartiet. I kvällens Aktuellt utvecklade S-ledaren sitt resonemang.

– Vi siktar på att bilda en socialdemokratiskt ledd regering men ser också behov av samarbete över blockgränserna. Det som förvånar mig är att i dag har man fyra regeringspartier som inte har något annat alternativ. Det menar jag är ansvarslöst mot Sverige och respektlöst mot väljarna att oavsett vad väljarna säger så har de bara ett alternativ, säger Löfven.

Alliansen nonchalerar väljare

Stefan Löfven trycker på vikten av att vänta på valresultatet innan han vill ge besked om hur en eventuell regering kommer se ut i praktiken.

– Jag vill öppna dörren för ett samarbete men jag lovar inga ministerpostar. Vi vet ju inte hur valresultatet ser ut. Jag ställer inte upp två block mot varandra.

S-ledaren kritiserar även Alliansen för att nonchalera väljarna.

– När väljarna har gett sitt utslag då har vi alla partier ett ansvar att förhålla sig till det. Då är det uppseendeväckande att vi har fyra partier som säger att de inte tänker bry sig om väljarna.

Vill hindra SD från vågmästarroll

De som vill veta hur en socialdemokratisk regering kan komma att se ut, får vänta till efter valet. Men klart är att man vill bryta upp blockpolitiken, meddelar Löfven.

– Det är viktigt att hindra Sverigedemokraterna att få en vågmästarroll och det är fel att Reinfeldr godkänner det. Bryter man upp blockpolitiken kan man undvika det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet