Stefan Löfvens stuga utanför Örnsköldsvik. Foto: Thomas Sundberg/TT

Löfven anlitade byggare utan kollektivavtal

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) kräver att alla på svensk arbetsmarknad ska omfattas av kollektivavtal.

Men när han själv skulle bygga om sitt hus anlitade Löfven ett företag som saknar kollektivavtal, rapporterar Aftonbladet.

– Det var ett misstag från min sida, säger Stefan Löfven till tidningen.

Kravet på kollektivavtal är en av Socialdemokraternas profilfrågor. På partiets hemsida kan man läsa att:

”Svenska kollektivavtal ska gälla alla på svensk arbetsmarknad. Genom centrala, rikstäckande kollektivavtal tar fackföreningsrörelsen ansvar för samhällsekonomin.”

Anlitade firma utan kollektivavtal

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att Stefan Löfven anlitade en firma utan kollektivavtal när han skulle bygga om sitt fritidshus utanför Örnsköldsvik.

– Företaget finns inte anslutna hos oss. Hade de haft kollektivavtal hade de varit anslutna här, säger en företrädare för fackförbundet Byggnads medlemscenter.

Ägaren för byggbolaget, som har tre anställda, medger att han inte har något kollektivavtal.

”Borde ha ställt frågan”

När Stefan Löfven konfronteras med uppgifterna säger han först att han inte kommenterar frågor som rör bygget på hans hus.

– Jag kan bara säga det, att när vi frågar efter de som ska göra jobb så vill vi veta att de har kollektivavtal. Självfallet, säger han.

Senare skriver han i ett sms till tidningen att han trodde att det rörde sig om en egenföretagare när han anlitade firman.

”Då jag trodde mig anlita en egenföretagare utan anställda så frågade inte om kollektivavtal. Det borde jag ha gjort. Jag ställde flera kontrollfrågor för att jag ville att allt skulle gå rätt till, men jag borde också ha ställt frågan om kollektivavtal utifall att företaget skulle behöva anställa eller ta in underleverantörer. Det var ett misstag från min sida.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.