Stefan Löfven och talmannen Andreas Norlén kommer att diskutera läget över telefon under fredagen. Foto: TT

Stefan Löfven avrapporterar till talmannen

Publicerad

S-ledaren Stefan Löfven kommer på fredagen att ge riksdagens talman Andreas Norlén en första rapport om läget kring regeringsbildningen. Såväl S som talmannens stab tonar dock ner förväntningarna.

Den socialdemokratiske ledaren ska i dag ge en första rapport till riksdagens talman Andreas Norlén, sedan Norlén i tisdags gav Löfven mer till för tidsbegränsade, skarpa samtal kring regeringsbildningen.

– Statsministern kommer att lämna en rapport på måndag därefter får vi se vad nästa steg blir, säger Karin Flygare, talmannens pressekreterare.

S tonar ned förväntningar

En uppföljande rapport ska lämnas på måndag den 10 december, varpå talmannen ska uttala sig om nästa steg, enligt riksdagens sajt.

Även från Socialdemokraterna tonar man ned förväntningarna inför avrapporteringen.

– Avrapporteringen sker inte i form av någon träff utan de kommer att prata i telefon, säger Löfvens pressekreterare Erik Nises, och tillägger att något besked om läget inte väntas på fredagen.

– Det kommer inte att komma i dag.

”Rimligt” med mer tid

Det var i tisdags som talmannen meddelade att en presskonferens planerad till i onsdags skjuts upp, och att Löfven fått mer tid att mejsla fram ett regeringsunderlag.

– Jag har fått information om att flera partier ska inleda förhandlingar om regeringsfrågan. Jag har därför bedömt att det är rimligt att medge tid för dessa förhandlingar, sade Andreas Norlén i ett pressmeddelande då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet