Stefan Löfven (S), statsminister. Foto: SVT

”Bättre matchning ger 80.000 jobb”

Uppdaterad
Publicerad
Det ökade antalet flyktingar gör det svårare att klara regeringens mål om arbetslösheten. Det säger statsminister Stefan Löfven (S).
– Men flyktingarna är en investering, tillägger han.

Statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna har fått kritik för att man ställt som mål att Sverige år 2020 ska ha lägst arbetslöshet i EU. Många bedömare anser att målet helt enkelt är orealistiskt. Det är inte möjligt att nå, anser man.

– Det är ett tufft mål. Ja, men det innebär bara att vi ska göra mer. Vi har en jobbagenda som är väldigt tydlig, sade Stefan Löfven när han intervjuades i kvällens Agenda.

Löfvens beskrivning av den ekonomiska politiken går ut på att den vilar på tre pelare. Den första är att det måste investeras mera i vägar, järnvägar, bostäder och klimatomställning.

Kunskapslyft och matchning

Den andra är att näringspolitiken måste vara mycket aktivare.

– Det är det som konstant ser till att ta fram de nya varorna och tjänsterna som bidrar till ökad sysselsättning, sa statsministern.

Den tredje pelaren i Löfvens ekonomiska politik är att se till att folk kan ta de nya jobben.  

– Det innebär mer kompetens, kunskapslyft och bättre matchning.

Det kritikerna har riktat in sig på är att regeringen inte har någon övertygande plan för hur den här politiken ska kunna förverkligas.

– Planen är precis den här jobbagendan. Nu lämnar vi skattesänknings- och nedskärningspolitiken. Det var den förra regeringens recept. Nu har vi en jobbagenda som bygger på just detta, sa Stefan Löfven.

”80.000 jobb med bättre matchning”

Enligt statsministern blir det jobb ”här och nu” när man bygger bostäder och satsar på järnvägsunderhåll så att tågen kommer i tid.

– Det underlättar också för människor att kunna flytta dit jobben finns.

En del i politiken, som Löfven gärna lyfter fram, är att det behövs bättre matchning på arbetsmarknaden. Vart femte rekryteringsförsök misslyckas eftersom företag inte hittar någon med rätt kompetens, menar han.

– När vi ger dem rätt utbildning så blir det fler jobb. Det kan röra sig om åttio tusen personer bara där.

I intervjun avvisade Stefan Löfven också tanken att minska arbetslösheten genom lägre löner för vissa typer av jobb.

Nja till att låna

Många, inte minst inom Löfvens eget parti, vill att investeringarna ska öka och att det mycket väl kan finansieras genom att staten tar upp stora lån. Men det är Stefan Löfven skeptisk till.

– Investeringarna behöver gå upp ännu mera och det kan självfallet även lånefinansieras. Men vi är väldigt tydliga med att vi inte kommer att ge avkall på att det ska vara ordning i våra offentliga finanser.

– Jag vet vad som händer när de inte är i ordning. Då drabbas dem som behöver välfärden mest, sa statsministern.

Flyktingarna behövs

Att så många flyktingar nu kommer till Sverige har gjort det svårare att uppnå målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020, menar många. Det håller Stefan Löfven med om.

– Det har blivit tuffare men jag är noga med att betona att vi behöver de människor som kommer till Sverige. Annars kommer vi att få en sådan demografi att allt färre ska försörja allt fler därför att vi blir allt äldre.

– Nu är det en ansträngning. Det ska vi vara ärliga med men det är också en investering, sa Stefan Löfven.

Pensionspengar till järnvägen

I intervjun sa Stefan Löfven också att han vill använda pengar från pensionsfonderna för att förbättra de svenska järnvägarna.

– En del kommer säkert att finansieras med lån men jag vill också se över möjligheterna för pensionsfonderna att ska få en möjlighet att bidra med finansieringen. Men jag vill inte tvinga dem, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven är inte främmande för att låta privata intressenter bidra till upprustningen av järnvägen.

– Jag tycker att vi kan använda mer av samfinansiering med privat kapital.

– Vi vill se till att vi får nya stambanor med höghastighetståg mellan Sveriges tre största städer. Japanerna har kört höghastighetståg i femtio år. Nu är det dags för Sverige.

Stefan Löfven vill också påbörja bygget av Norrbotniabanan – om det behövs med hjälp av pengar från pensionsfonderna eller genom samfinansiering med privat kapital.

Se hela intervjun med Stefan Löfven genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet