Foto: TT

Löfven: Besked efter budgetdebatten

Publicerad

SD fäller regeringens budget och Alliansen vägrar blocköverskridande samarbete. Först efter dagens budgetdebatt kommer besked om regeringens nästa steg. – Det är ett mirakel om det inte blir regeringskris, säger SVT:s reporter Love Benigh.

23.15 på tisdagskvällen höll Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) presskonferens tillsammans med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson, med anledning av att SD meddelat att man kommer att fälla regeringens budget.

Inget blocköverskridande samarbete

Innan dess tog statsminister Stefan Löfven emot Alliansens ledare vid ett krismöte på Rosenbad i ett försök att rädda sin budget och sin regering. Men samtliga av alliansens partiledare nobbar Löfvens utsträckta hand.

– Vi har fört samtal med Allianspartierna om att undvika att ge Sverigedemokraterna inflytande, men vi kunde inte se någon framgång i diskussionerna, sa Stefan Löfven under den sena presskonferensen.

– De borgerliga har ingen plan för detta. Nu får vi se vad onsdagens diskussion i kammaren kan ge. Det finns några alternativ. Vi kan utlysa nyval när konstitutionen tillåter. Man kan också avgå.

Vilket alternativ är mest troligt?

– Vi tar ett steg i taget. I morgon är det debatt och det ska fattas beslut av olika slag. Återförvisning av budgeten är ett.

Regeringskris att vänta

Löfven är inte beredd att regera med någon annans budget och inte heller att samarbeta med SD.

– Jag har varit tydlig på den punkten. Jag tänker inte sitta och administrera någon annans budget.

Han meddelar att besked kommer att lämnas efter budgetdebatten.

– Det är ett mirakel om det inte blir regeringskris, säger SVT:s reporter Love Benigh.

FAKTA: OLIKA ALTERNATIV

Visa
  • Riksdagen röstar om budgeten den 3 december.
  • Först sker en omröstning om Alliansens respektive SD:s budgetmotion.
  • Därefter ställs Alliansens förslag mot regeringens.
  • När SD då röstar för Alliansens budgetmotion, tillsammans med de övriga Allianspartierna, i stället för att lägga ned sina röster, faller regeringens budgetförslag.
  • Regeringen kan då välja att utlysa extra val (nyval) eller att avgå och låta talmannen föreslå ny statsminister.
  • Regeringen kan också välja att sitta kvar och lägga förändringsförslag till budgeten och förhandla om dem med Alliansen i riksdagen.
  • Om regeringen utlyser extra val kan det ske tidigaste den 29 december.
  • Extra val ska hållas inom tre månader efter beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet