Statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Löfven bjuder in oppositionen till krismöte

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven har bjudit in den borgerliga alliansen till ett krismöte i kväll för att försöka pressa dem till förhandlingar. – Det vilar ett tungt ansvar på de fyra borgerliga partierna, vi har ett ansvar tillsammans, säger Löfven.

En dryg timme efter Sverigedemokraternas besked om att man planerar att fälla regeringens budget kom den första kommentaren från statsminister Stefan Löfven.

– Det framkom tidigt, redan på valnatten, att det parlamentariska läget var mycket komplicerat, sade han.

Han fortsatte med att ge Sverigedemokraterna en känga.

– Sverigedemokraternas besked betyder inte bara att de röstar ner den befintliga regeringens budget. De säger också att de kommer att fälla varje regering som inte dansar efter deras pipa.

Är man beredd att regera med SD-stöd?

Frågan om vem som egentligen ska ta mest ansvar, och hur man bäst gör det, har kastats kors och tvärs över blockgränserna. De borgerliga partiernas ledare har gång på gång upprepat att ansvaret för budgeten ligger på statsministern. Stefan Löfven å sin sida vill skjuta över ansvaret på Alliansen.

– Är de beredda att samarbeta om budgeten? Eller är de beredda att regera med stöd av SD?, frågade Stefan Löfven de borgerliga partierna.

Bjöd in till krismöte

Han öppnade upp för framtida samarbeten med oppositionen och bjöd in de borgerliga till ett möte redan i kväll.

– Regeringen kommer ta sitt ansvar. Jag är beredd att samarbeta fortsatt över blockgränserna. Det är väldigt tydligt att i den här nya situationen vilar också tungt ansvar på de fyra borgerliga partierna, vi har ett ansvar tillsammans.

Nu är det upp till Jan Björklund, Anna Kinberg Batra, Annie Lööf och Göran Hägglund att ta sitt ansvar, konstaterade han.

– Jag tycker att det är hög tid att vi alla lämnar valrörelsen bakom oss och ser till Sveriges bästa, säger Löfven.

Ska lyssna på Löfven

Alliansens ledare gick tillsammans till Rosenbad vid 21.15-tiden.

– Vi kommer att rösta på vår budget i morgon, sade FP-ledaren Jan Björklund till TT.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra tillade att man dock kommer att lyssna på vad Stefan Löfven har att säga.

Stefan Löfven har inte gett något bestämt besked om vad som händer om samtalen i kväll blir fruktlösa och budgeten då går till omröstning och faller i morgon.

Han säger att det finns flera alternativ och att ett av dem är att han avgår. Frågan om extra val blir en senare fråga, eftersom det kan utlysas först den 29 december.

”En lekstuga”

Stefan Löfven sade att Sverigedemokraterna i dag agerat på ett ”exceptionellt ansvarslöst sätt”. Han lyfte också fram det faktum att SD, trots att de ogillar den borgerliga budgeten och dessutom har en egen budget, väljer att rösta med oppositionen enbart för att fälla regeringen.

– Det är ett parti som verkar tro att Sveriges riksdag är en plats man kan göra till sin egen lekstuga.

Fakta: Olika alternativ

Visa
  • Riksdagen röstar om budgeten den 3 december.
  • Först sker en omröstning om Alliansens respektive SD:s budgetmotion.
  • Därefter ställs Alliansens förslag mot regeringens.
  • När SD då röstar för Alliansens budgetmotion, tillsammans med de övriga Allianspartierna, i stället för att lägga ned sina röster, faller regeringens budgetförslag.
  • Regeringen kan då välja att utlysa extra val (nyval) eller att avgå och låta talmannen föreslå ny statsminister.
  • Regeringen kan också välja att sitta kvar och lägga förändringsförslag till budgeten och förhandla om dem med Alliansen i riksdagen.
  • Om regeringen utlyser extra val kan det ske tidigaste den 29 december.
  • Extra val ska hållas inom tre månader efter beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet