Löfven: Dags att lagstifta om samtycke

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tänker lägga fram förslag om en samtyckeslagstiftning, trots att flera tunga juridiska instanser avråder från förslaget.

Av de drygt 80 remissinstanser som har svarat på Sexualbrottskommitténs förslag är många positiva och välkomnar förslaget att det i lagen ska framgå att det är frivilligt att delta i en sexuell handling. Till dessa hör bland andra Polisen, Socialstyrelsen, Diskrimineringsombudsmannen, RFSU samt en rad intresseorganisationer.

Även bland de instanser som avstyrker välkomnas grundprincipen, men flera, däribland Svea hovrätt, Åklagarmyndigheten och Advokatsamfundet, avråder från förslaget att frivilligheten på något sätt ska ha kommit till uttryck. Det riskerar att dels leda till ökat fokus på målsäganden, dels skapa osäkerhet kring vad som är straffbart och inte.

Förslaget om samtyckeslag

Svårt i praktiken

– Att ställa krav på att frivilligheten ska ha kommit till uttryck kan i praktiken bli svårt i en del situationer. Som förslaget är utformat framstår det som om det kan vara straffbart att begå en sexuell handling med den som deltar frivilligt men inte visar det, säger överåklagare Marianne Ny.

Statsministern är medveten om invändningarna.

– Det är en diskussion som har varit och det har vi vägt in när vi lägger förslaget. Men vi ser andra länder som har infört det där det inte har blivit så. Där står uppfattning mot uppfattning. Vi menar att det är tid att göra det här, säger Löfven.

Många tvekat

Vid ett offentligt möte på sin resa i Sverige svarade han på en publikfråga.

– Det har diskuterats länge, många har tvekat, vi har själva tvekat. Nu gör vi det, därför att vi ser att den lagstiftning vi har haft hittills har uppenbarligen inte räckt. Kvinnor ska känna samma trygghet, ska inte känna rädsla för att behöva utsättas för det ena eller det andra. Kvinnor och män har lika värde och då ska det också synas, sade Löfven.

Exakt när ett förslag kommer från regeringen är oklart. Det finns inte med på regeringens förteckning över propositioner som ska lämnas till riksdagen före hösten. Enligt justitiedepartementet är avsikten att lämna ett förslag före årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förslaget om samtyckeslag

Mer i ämnet